Секрети пошуку роботи після тривалої перерви

Якщо перерва в роботі була давно та після неї ви вже успішно працювали, то вона практично жодним чином не впливає на пошуки роботи та вашу конкурентоспроможність.

Нижченаведені поради покликані допомогти саме тим, хто перебуває в пошуку вакансій після тривалої перерви:

Можливо, після перерви, доведеться знизити зарплатні та посадові очікування

Не завжди варто розраховувати на ту ж зарплату або посаду, як в випадку коли ви просто б переходили з однієї компанії в іншу. Варто бути готовим, що на початку, якийсь час, вам доведеться працювати на досвід, щоб поновити навички й увійти в курс справи.

Швидше за все, що через рік, а то й раніше ви вже зможете претендувати на підвищення заробітної плати та посади. А можливо на співбесіді, ви покажете глибоке знання своєї професійної сфери, і вас погодяться взяти на посаду й оклад, на які ви очікували.

Максимально розширте зону пошуку.

Це може бути не тільки територіальне розширення (інші міста), але й суміжні області та схожі посади.

Спробуйте пошукати роботу через знайомих

Звичайно, це не найвірніший спосіб, однак і він може бути корисним, адже зараз вам потрібно знайти хоча б якусь роботу у своїй професійній ніші.

Зверніться на попереднє місце роботи

Якщо ви були цінним співробітником, то цілком можливо в них знайдеться вакансія для вас, а ні - так можливо порекомендують вас в іншу компанію.

І не менш важливе – тримайте себе в тонусі та будьте активними у всіх сферах життя: не зневажайте зовнішнім виглядом і спортом, читайте книги та новини у своїй сфері, та й взагалі ведіть здоровий спосіб життя.

Активна та позитивна людина створює в роботодавця тільки вигідне враження про вас, як про людину, яка готова працювати і якому цікава своя сфера діяльності.

Будьте готові та не бійтеся питань про причини тривалої перерви в роботі. Вам його обов'язково зададуть. Знайте, що лише деякі з причин можуть бути перешкодою в працевлаштуванні. Роботодавці та фахівці кадрових агентств терпимо ставляться до різних гідних причин не працювати.

А ось як це прокоментувала Світлана - фахівець з підбору персоналу одного великого російського кадрового агентства:

«Якщо людина на співбесіді захоплено розповідає про те, чим вона займалася, чого домоглася та чого бажає досягти, підкріплюючи прикладами зі своєї діяльності - це великий плюс. Трапляється так, що людина могла спробувати себе в іншій області, але їй не сподобалося або щось не заладилося, і вона вирішила повернутися в знайому стихію. Це цілком поважна причина. До того ж, я вважаю, що до 30 років зовсім нормально перебувати в пошуку найбільш підходящої професії.

Якщо ж людина говорить, що вона відпочивала протягом декількох років або не може виразно розповісти, чим вона займалася весь цей час, то це не на її користь»

Тому не соромтеся розповідати про свою діяльність протягом цих декількох років. Наприклад, працювали над книгою або можливо вчилися на дизайнера, а може створювали благодійний фонд або брали участь в іншому цікавому проекті. Зрозуміло, за умови, що можете про це розповісти більш докладно.

Поважні причини довгої перерви в роботі можуть бути наступними:

· Навчання (бажано за наявності підтвердження).

· Догляд за хворим родичем.

· Подорож (у більшості випадків може бути плюсом).

· Фріланс. Однак якщо ви говорите, що заробляли на разових замовленнях, то будьте готові розповісти про те, що саме ви робили та можливо надати результати й/або рекомендації.

· Пошук себе. Як не дивно, але це теж поважна причина. Це може охоплювати не тільки професійну сторону життя, але й особисту. Головне, щоб пошуки були активними та мали результати.

А ось не дуже гарні причини або «виправдання» вашої тривалої перерви в роботі:

· Відпочинок (пасивний - не подорожі), тривалістю більше року.

· Хвороба. І хоча це й поважна причина, однак вам потрібно переконати роботодавця, що ваша тривала хвороба жодним чином не відіб'ється на роботі та всі ваші проблеми зі здоров'ям були вирішені.

· Власна справа. Ця причина не однозначна, адже з однієї сторони вона характеризує вас як активну та рішучу людини, здатну на більше ніж просто робота за найманням. З іншого боку, і це має більшу вагу при розгляді вашої кандидатури - ви вже покуштували волі та можливо вам тепер буде не просто бути в колективі, а робота за найманням не буде мати більшу цінність для вас, як було раніше.

· Відсутність необхідності працювати. Наприклад, є пристойні заощадження або інші джерела доходу. Наскільки вистачить вашого бажання працювати цього разу? Таке запитання задасть собі роботодавець у цьому випадку.

Якщо ж, тепер ви виявили, що ваші причини не ставляться до розряду поважних, то в такому випадку буде краще вигадати якусь переконливу історію, що може пояснити ваша тривала бездіяльність. У кожному разі з цієї ситуації варто зробити висновки та витягнути уроки.

Однак якщо будете складати історію - продумайте всі деталі, а краще самому повірити в те, що ви вигадали. А для переконливості ви можете попросити когось зі своїх друзів провести з вами перевірочну співбесіду, задаючи при цьому каверзні запитання щодо вашого виправдання.

Звичайно, краще говорити правду, адже в цьому випадку ви не вводите роботодавця в оману щодо ваших навичок і здатностей.

Джерело: http://spaceincome.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад