Адміністративна відповідальність керівників підприємств в разі невиконання обов'язків перед Фондом загальнообов'язкового державного соціального страху

Нагадуємо, що з 1 січня 2011 набули чинності зміни до ст. 165-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Дану статтю викладено в наступній редакції:

«Стаття 165-3. Порушення законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Порушення посадовими особами підприємств, установ, організацій, фізичними особами, які використовують найману працю, порядку використання коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, несвоєчасне або неповне їх повернення; несвоєчасне подання або неподання визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» відомостей, подання недостовірних відомостей про використання коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття» – тягнуть за собою накладання штрафу від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з правопорушень, зазначених у частині першій цієї статті, – тягнуть за собою накладання штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Згідно із статтею 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», роботодавець зобов’язаний надавати виконавчій дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття відомості в установленому порядку про прийняття на роботу працівників за формою № 5-ПН, розмір заробітної плати, використання робочого часу працівників, у т. ч. прийнятих за направленням служби зайнятості з наданням роботодавцю дотації за рахунок коштів Фонду на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних.

Слід зазначити, що вищевказана звітність передбачена Інструкцією щодо заповнення форми звітності №5-ПН «Звіт про прийняття працівників», затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 19.12.2005 р. №420.

З метою попередження порушення чинного законодавства, уникнення спорів необхідно всім роботодавцям обов’язково та своєчасно подавати до центру зайнятості відомості про наявність вільних робочих місць (вакансій) за формою № 3-ПН та про всіх прийнятих працівників, у тому числі в разі працевлаштування безробітних на заброньовані робочі місця та на створені додаткові робочі місця з наданням дотації, за формою № 5-ПН. Якщо планується скорочення штату або реорганізація, ліквідація, перепрофілювання підприємства подається звіт про заплановане вивільнення працівників не пізніше, ніж за 2 місяці до вивільнення працівників – форма №4-ПН (план) та звіт про фактичне вивільнення працівників в 10денний строк після вивільнення – форма №4-ПН (факт). Більш детальну інформацію, індивідуальні консультації та форми звітності ви можете отримати у фахівців базових центрів зайнятості.

Як показала практика, за відносно невеликий період дії статті 165-3 КУпАП в новій редакції, найпоширенішим її порушенням стало неподання відомостей в установленому порядку про прийняття на роботу працівників за формою №5-ПН. Основними причинами неподання такої звітності, зокрема, є відсутність керівників підприємств, організацій і установ на місцях (відпустка, лікарняний, відрядження тощо),відсутність контролю з боку керівництва, безвідповідальне ставлення до своїх обов’язків та ін.

Отже, хочеться звернутися до роботодавців з проханням усвідомлювати власну відповідальність за порушення чинного законодавства та з метою економії власних коштів добросовісно виконувати свої обов’язки перед Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад