Поведінкове інтерв'ю: поради для випускників вишів

Нарешті бажаний диплом у вас у руках! Здається, ось він, найщасливіший час, прийшов! Але через декілька тижнів після випускного помалу починаєш розуміти, що це був лише початок найцікавішого! Саме час шукати роботу! Не секрет, що нинішні роботодавці без особливого захвату приймають на роботу випускника вишу з нульовим досвідом: звичайно ж, усім хочеться одержати в штат співробітника кваліфікованого та хоча б з мінімальним досвідом роботи. Але не варто впадати у відчай: якщо ви зумієте презентувати себе на інтерв'ю як людину неординарну та перспективну, то ваші шанси на працевлаштування різко зростуть. 

Припустимо, вас запросили на співбесіду. Головне - поводьтеся природно: не замикайтеся, але й особливо не розслаблюйтеся. Пам’ятайте - вас оцінюють. І тут важливе все: як ви виглядаєте, як сидите, що і як говорите.

Особливою популярністю в роботодавців сьогодні користується такий метод відбору персоналу, як поведінкове інтерв'ю, або інтерв'ю за компетенціями. Що це означає? Під час бесіди вам будуть ставити запитання переважно про ваше минуле, при цьому будуть вдаватися в деталі та з'ясовувати різні подробиці. Для чого це робиться? Для того щоб з'ясувати, яка ви людина насправді, чи властиві вам ті якості та компетенції, які необхідні для виконання тієї або іншої роботи. Чи не плутаєтеся ви у своїх розповідях? У такий спосіб обчислюються так звані "балакуни", які люблять розпорошуватися загальними фразами, але нічого не вміють робити, крім як говорити.

Про що вас будуть запитувати, якщо у вас немає ніякого досвіду, крім навчання? Виходить, про навчання й будуть запитувати. Наприклад, темою вашої дипломної роботи була "Експертиза товарного знаку" - ви повинні пам'ятати про це та ще зуміти розповісти про основні моменти роботи. Інакше в інтерв'юера складеться враження, що дипломну роботу ви просто купили. Також завдяки правильно поставленим запитанням про ваше минуле оцінять ваша працьовитість, відповідальність, лідерські задатки, здібність до навчання та багато інших якостей. Ніколи не прикрашайте дійсність надміру та не брешіть! Вас легко обчислять, а роботу вам доведеться шукати ще довго. Не завищуйте зарплатні вимоги: ви - новачок і не є конкурентом досвідченому працівникові. Будьте готові почати з малого. Щасти вам!

Джерело: http://job4it.net/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад