Вибираємо професію

ІСснує безліч методів, щоб допомогти людині з вибором професії. Але навіть пройшовши ці тести, прийняття рішення – не гарантоване. Звичайно, допомога кваліфікованого психолога-профконсультанта не завадить. Але багато хто уявляє собі таку консультацію, як певне чудо, –чарівник поставить кілька запитань – і рецепт вибору професії готовий. Звичайно, це не так. Профорієнтаційні тести – лише інструмент, який допомагає розібратися в собі. Однак без бажання і роботи над собою проходження будь-яких тестів – марна трата часу.

Як же самостійно визначитися зі своїми бажаннями, схильностями стосовно майбутньої професії? Спочатку пригадайте: які професії подобалися вам в дитинстві, подумайте, які приваблюють зараз. Спробуйте просто скласти перелік, незважаючи ні на престижність, ні на заробіток, ні на те, наскільки реально її отримати. А далі спробуйте визначити, що спільного в цих професіях. Можливо, всі вони творчі? Чи дають певний ступінь свободи? Або спрямовані на спілкування з людьми? Шукайте будь-яку схожість – так ви зможете зрозуміти, що для вас є важливим у професії – і зможете знайти це ж в інших професіях (якщо раптом ті, про які ви вже згадали, виявляться чомусь недосяжними).

Робота з якими об’єктами є найцікавішою для вас? Із людьми чи документами? Із тваринами чи технікою? Можливо, з художніми образами (акторська майстерність, живопис)? Навіть якщо ви ще жодного дня в своєму житті не працювали в цій галузі, досвід повсякденного життя, навчання, хобі підкажуть відповідь. Але якщо ви годинами сидите в Інтернеті, це ще не означає, що ви схильні до роботи з технікою: можливо, комп’ютер у цьому випадку для вас – лише спосіб спілкування з людьми чи засіб отримання пізнавальної інформації?

Аналіз своїх бажань та схильностей допоможе зробити перший крок до вибору майбутньої професії.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад