Такелажник


Слово "такелаж" взяте з морського словника. В давнину такелажем називали оснащення корабля канатами та іншими пристосуваннями, необхідними для плавання. На мові ж будівельників це слово означає механізми і пристрої для пересування і підйому вантажів на будівельному майданчику. Щоб правильно, чітко і швидко виконувати такелажні роботи, наприклад, стропування монтажних стінових панелей або прийом вантажів на перекриття, необхідні певні знання й уміння, що приходять з досвідом.

Якщо монтаж панельного будинку неможливий без баштового крану, то кранівник не може працювати без такелажника. Він зачіплює вантаж, повідомляє знаками машиністу баштового крану про напрямок переміщення вантажу, ступень його підйому чи опускання, початок та закінчення роботи, про аварійність ситуації.

Такелажник вступає в свої права з моменту, коли на будівельний майданчик прибувають вантажі. Вказавши водію місце розвантаження, такелажник уважно оглядає вантаж, відмічає усі можливі дефекти і відразу ж доповідає про них бригадиру, майстру чи виконавцю робіт.

Ще до того, як будівельні деталі (стінові блоки, панелі) надійдуть на будівельний майданчик, такелажник повинен продумати, де і яким чином розмістити, чітко подати їх до місця монтажу чи укладання.

Нерідко такелажник разом з монтажниками приймає участь в установці панелі чи блоків. Братися за деталь він має право лише в тому випадку, коли вона плавно, обережно, без розхитування подана краном до місця установлення на висоту не більше як 30 см. На найменшій швидкості кран опускає деталь на місце: до розстропування такелажник приступає лише після надійного її закріплення.

Такелажник завжди працює в парі з машиністом крану, тому вони повинні добре розуміти один одного та добре знати умовні сигнальні знаки, правила сигналізації.

Такелажнику необхідно знати будову такелажного обладнання і пристрої для підйому вантажів та правила користування ними. Крим цього, він повинен знати способи підйому і опускання будівельних конструкцій на місце монтажу та сигналізації, основні види і способи стропування вантажів, їх переміщення, розстропування і складування, класифікацію і характеристику будівельних конструкцій і вантажів за формою, масою, габаритами (зачіплювання гаком за петлю, обв’язування на мертву петлю, обхватом тощо).

Такелажник повинен знати правила складування будівельних конструкцій та вантажів, вимоги до майданчиків. Йому також необхідно знати основні дані про вантажопідйомні крани, їх класифікацію, органічно допустиму вантажопідйомність.

Такелажники – це сміливі, кмітливі, винахідливі, дуже пунктуальні і фізично міцні люди, адже помилка в їх роботі може призвести не тільки до помилки в конструкції будинків, але до загибелі людей.

Такелажники беруть участь у монтажі унікальних висотних споруд, залізничних і автомобільних мостів, при підйомі складних будівельних конструкцій одночасно двома кранами та інших відповідальних та складних роботах.

Професію такелажника можна набути в професійно-навчальних закладах та безпосередньо на виробництві. Можливе подальше навчання в навчальних закладах

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад