Чи варто брати на роботу друга?

Говорять, що якщо хочеш втратити гарного друга, то запроси його до себе на роботу.

Так, може бути таке й трапляється, але є й такі люди, які готові заперечити роками вкладену у свідомість працівників думку.

Виявляється, що дружба та бізнес разом можуть не просто співіснувати, але ще за умови правильної організації найчастіше дають набагато більшу віддачу, чим якби між співробітникам були в чистому вигляді формальні відносини.

І хто це, власне кажучи, таке сказав, що начальник не повинен бути зі своїм підлеглим у дружніх стосунках?

Єдине, чого потрібно особливо ретельно дотримуватися, тому що це не переходити ту тонку межу, що існує між двома поняттями - колега та друг, тобто потрібно навчитися балансувати між особистими та виробничими відносинами.

Дуже складно, коли Ваш друг на правах цього самого друга твердо впевнений у тому, що Ви ну просто зобов'язані підвищити йому рівень компенсації, причому це зовсім не залежить від результатів його праці.

Загалом, по суті, все достатньо просто: до вирішення подібних питань треба підходити зі здоровим цинізмом.

Тобто, по суті, потрібно просто чітко дати зрозуміти, що жодні сподівання на дружбу та жодні пропозиції відкинути формальності, а також ще й всі інші фокуси в робочий час не пройдуть.

А от якщо Ваш друг твердо впевнений у зворотному, то, як би не було сумно, краще з ним розстатися, ніж втратити дружбу, хоча найчастіше одне інше й не виключає.

Напевно Вам знайома ситуація: Ваш друг прийшов до Вас і зовсім не делікатно згадує про те, що він не проти був би зайняти ту чи іншу посаду у Вашій компанії.

Отож, без твердої віри в те, що Ваш знайомий може впоратися з поставленим завданням, не варто брати його на роботу, так ще й на ту посаду, на яку він проситися.

Так, буде кривдно та неприємно після відмови, проте Ви не втратите друга, тому що кожна адекватна людина розуміє, що бізнес є бізнес.

Хоча, відмовити в проханні про підвищення - це ще далеко не найскладніше. Набагато важче накладати на своїх друзів, наприклад, дисциплінарні стягнення, і особливо в ситуації, коли іншого вибору у Вас немає.

Тут головне заздалегідь пояснити людині, у чому конкретно вона була не права і за що ви з ним так вчиняєте.

Крім того, ніхто з начальників не застрахований від ще одного досить серйозного ризику, який полягає у маніпуляції ними з боку своїх підлеглих-друзів, які досить добре знають слабкості начальника.

Тут вихід один: тримати своє вухо напоготові...

Напевно Ви вже подумали про те, що якщо в даного виду дружби-співробітництва стільки підводних каменів існує, то, може бути, не варто й ризикувати?

Отож, такий довід буде доречний у тому випадку, якщо Вам не дуже комфортно або ж взагалі некомфортно спілкуватися зі своїми друзями як і зі звичайними співробітниками, ну а в іншому дружба піде тільки на користь бізнесу.

Ось навіть, хто Вам ще розповість всю правду, якщо не Ваш друг, і це в той час, коли всі інші просто відмовчуються.

Та й критика з їхніх вуст буде більше відкритою та неупередженою.

Ось для чого Ви ходите на роботу? Щоб просидіти там за комп'ютером формально відведений час? Адже це зовсім не так! Ви ретельно працюєте, намагаєтеся пригнути вище голови, та й взагалі всіляко рветеся вперед.

А ось тепер чесно відповідайте на інше запитання: хіба таке буває, причому згуртованість дій також відіграє роль, у тому колективі, де між колегами лише робота? Звичайно ж, при дружбі все набагато простіше, краще та гарніше, та й моральна мотивація набагато сильніша.

В цьому випадку як не намагайся, а не маєш права взяти та завалити доручений тобі проект.

По суті, на правах друзів Ваші колеги відповідають за свої дії подвійно, тому що вони не просто виконують свою роботу, але ще й роблять її більш відповідально, тому що розділяє Ваші цінності.

Джерело: http://naim.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад