Покрівельник

Соціально-економічне значення професії

Жодна споруда (цивільне житло чи промислове приміщення) не може існувати без даху. Покрівля – дуже складна технічна споруда, вона створена у повній відповідності до фізичних законів, охороняє будівлю від дощу і снігу, сонячного проміння і вітру, а також зберігає тепло в приміщенні.

Від вибору покрівельного матеріалу, а також від якості роботи покрівельника в цілому, значною мірою залежить міцність та вигляд майбутньої будівлі.

Характеристика процесу праці

До покрівельних робіт належать заготівельні операції та облаштування покрівлі, часто безпосередньо на даху. Під час роботи покрівельники перевіряють розміри та правильність кутів покрівельних матеріалів, проводять розмітку різних елементів даху. Потім виконують пароізоляцію, утеплення покрівлі та стяжки. Після покриття покрівлі улаштовують карнизні звіси, жолоби тощо.

Основне завдання покрівельника – облаштувати покрівлю так, щоб вона якомога довше служила людям.

Знаряддя праці

Під час робіт покрівельник використовує велику кількість матеріалів. До найбільш поширених належать металеві покриття, керамічна та цементна черепиця, шифер, рулонні бітумні мастики тощо.

Для виконання покрівельних робіт працівники користуються спеціальним інструментом: ножицями, молотками, рулеткою, щітками, електричними та газовими паяльниками тощо.

Вимоги професії до працівника

Професія вимагає від працівника значного фізичного напруження, постійної уваги і зосередженості. Перебуваючи на даху, покрівельник повинен бути водночас і сміливим, і обережним, тому підвищені вимоги висуваються до надійності вестибулярного апарату. Цю професію бажано обирати людям, схильним до ручної праці, які цікавляться майструванням та будівництвом.

Перспективи зайнятості

Професія покрівельника потрібна там, де будують нові та ремонтують старі споруди.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад