Обираємо професійну сферу

Обираючи сферу майбутньої професійної діяльності, слід враховувати власні особистісні характеристики.

Узагальнення

З'ясуйте, чи схильні ви до узагальнення. Людям, схильним до узагальнення, більше подобається споглядати усю картину. Вони відчувають себе більш комфортно, працюючи з великими масивами інформації, вважають за краще мислити глобально. У процесі мислення людина, схильна до узагальнення, може бути не послідовною, тим самим, створюючи труднощі для сприйняття ситуації. Такі люди схильні не брати до уваги багато інформації, проте вони добре розробляють стратегії і плани. Людина, схильна до узагальнення, - це потенційний учений, аналітик, радник, економіст і керівник високого рангу. Він не заглиблюється в дрібниці, проте ухвалює правильні стратегічні рішення.

«Дріб'язковій» людині більше подобається копирсатися в дрібницях, з яких можна вибудувати щось значне. Як результат, така людина вважає за краще виконувати дії, що складаються з певної кількості послідовних кроків і вимагають увагу до деталей. Люди даного типу мають здатність чітко характеризувати дії, які відбуваються. Тому з них можуть вийти гарні журналісти, працівники банків, бухгалтери, навіть працівники автосервісу та лікарі.

Вибір

Залежно від стереотипу мислення і діяльності з урахуванням можливості вибору люди поділяються на «людина процесу-людина можливості». Людина можливості завжди прагне мати вибір, віддає перевагу нестандартним рішенням, ненавидить буденність. Така людина, як правило, може проявити себе як керівник нового проекту, в освоєнні нових ринків. Але для неї не підходить одноманітна робота, навіть і на керівній посаді.

Людина процесу орієнтується на чіткі розпорядження і затверджені алгоритми дій, перевірені, встановлені процедури. Вона малоефективна в ситуаціях, які не передбачають алгоритму дій, і більш ефективна, коли потрібно використовувати чітко відпрацьовані і перевірені процедури. Людина процесу може відмінно проявити себе на роботі, що вимагає одноманітних дій.

Дія

Проактивна людина в бесіді проявляє ініціативу, вона говорить і рухається упевнено, уривками, акцентує увагу на процесі. Людина рефлексії більш схильна до роздумів, пасивно чекає, поки їй запропонують що-небудь зробити.

Проактивна людина схильна до активної зміни навколишньої дійсності, їй підійде посада, яка вимагає вміння самостійно ухвалювати рішення, керувати. Людина рефлексії любить аналізувати і зіставляти факти, вона незамінна для складної роботи високої спеціаліззації.

Оцінка

Джерело мотивацій людини при оцінці подій - Ви орієнтуєтесь або на власні думки, або на інших людей. Внутрішній відгук має людина, яка застосовує власні критерії для оцінки подій, вона рідко сприймає чужі думки.

Оскільки внутрішньореферентна людина оперує у процесі аналізу ситуації внутрішніми критеріями, вона стійка до перешкод, тобто ефективно працюватиме в умовах ситуації, яка динамічно змінюється. Такі люди стають гарними начальниками відділів реалізації, постачальниками тощо. Крім того, представниками творчих професій: художниками, поетами, музикантами.

Людина із зовнішньою референцією вважає за краще одержувати вказівки від інших людей, їй також властиво перекладати відповідальність за ухвалення рішень на оточуючих. Зовнішньореферентна людина потребує інструкцій для виконання роботи, вона малоефективна в умовах ситуації, що динамічно змінюється, оскільки для здійснення діяльності вимагає одержання з боку оточуючих підтвердження правильності дій.

Тому такі люди є хорошими виконавцями, які прислухатимуться до кожного слова керівника. Вони можуть відмінно проявити себе у сфері обслуговування. Якщо Ви можете себе віднести до зовнішньореферентних людей, то Ви можете стати журналістом, дизайнером, оформлювачем, кутюрьє, офіціантом, діджеєм, музикантом, адміністратором готелю тощо.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад