Правила привітання колег з Новим роком


Наближення Нового Року супроводжується передсвятковим настроєм, приємною суєтою та не дуже приємними думками з приводу вибору подарунків. Зокрема, подарунків для колег.

Якщо з родиною та друзями все зрозуміло: їхні інтереси і бажання ви знаєте, а ось що подарувати офісним товаришам, і чи потрібно взагалі дарувати новорічні подарунки колегам? Давайте розберемося!

У кожній компанії є свої традиції щодо святкування та дарування подарунків. Чим більше колектив, тим менш реальною стає ідея з особистими подарунками - так і розоритися недовго. У такому випадку можна відділом привітати інший відділ або просто обмінятися подарунками у своєму кабінеті. Тут уже де і як прийнято.

Якщо в компанії немає подарункової традиції, це не заважає вам відшукати в Інтернеті або самому намалювати електронну новорічну листівку і розіслати її колегам з побажаннями щастя в новому році. Якщо ж обмін подарунками вітається, то варто врахувати декілька правил ділового етикету.

Фінансові правила вибору подарунків для колег

• Подарунок не повинен бути дорогим, інакше це може поставити в незручне становище одержувача.

• Подарунок не повинен бути занадто дешевим, інакше ... вам буде незручно його вручати.

• Подарунки колегам повинні знаходитися в одній ціновій категорії, щоб нікого не образити.

• Якщо ви хочете виділити когось, подарувавши дорожчу річ, зробіть це тет-а-тет.

• Подарунок шефу не дарують особисто, тільки разом з колективом. Подарунок, куплений у складчину, не повинен бути дешевим.

Ідеї для подарунка колегам

Вигадати подарунок відразу кільком людям - завдання не з простих, адже іноді доводиться тижнями ламати голову над тим, що подарувати одній-єдиній людині. Отже, новорічний подарунок для колег повинен бути недорогим, універсальним і бажано корисним. Ось невеликі підказки в тему.

Новорічна атрибутика. Подарунки у вигляді маленької штучної ялинки, глиняної символіки майбутнього року, бенгальських вогнів або просто ялинкові прикраси - це те, що точно не буде зайвим. Якщо вдома такій штучці місця не знайдеться (скажімо, за стилем не підходить), її можна залишити на роботі, прикрасивши нею кабінет або свій стіл.

Їстівна дрібниця. Якщо на початку дня ви пройдетеся по відділу та покладете кожному на стіл шоколадну цукерку / печиво у новорічній обгортці, супроводжуючи цю дію побажаннями, то почуєте на свою адресу багато щирих "дякую". Особливо від жінок і особливо від ласунів. Нехай від цього подарунка до обіду залишиться тільки фантик, проте він точно припаде до смаку одержувачам.

Декоративна штучка. Ароматизовані або фігурні свічки - гарна дрібниця, яка буде до душі більшості жінок. А сувенір "грошове дерево" стане вдалим доповненням для чоловічого робочого столу.

Канцелярське приладдя (блокноти, ручки та ін.) – Не дуже оригінальний, проте точно недаремний подарунок. Підійде для стриманих людей і представників "суворих" професій (бухгалтер, економіст).

Гумористичні подарунки (фігурки, посвідчення, брелоки) - зазвичай безпрограшний варіант. Але лише в тому випадку, якщо адресати мають здорове почуття гумору.

Саморобний подарунок. У дитячому саду діти готують листівки та вироби, щось подібне можна збагнути і на офісну тематику. Наприклад, візьміть ватман, запасіться фотографіями колег і присвятіть кожному з них по 2 римовані рядки. Якщо з ямбами та хореями проблема, можна змайструвати презентацію зі смішних фотографій (пункт про гумор дивіться вище) в PowerPoint.

Найпростіше у виборі подарунка для колег - начальнику. Якщо дозволяє бюджет компанії, він може просто нарахувати співробітникам премії, ніж забезпечить собі 100%-ву подяку від кожного з них.

Чого не можна дарувати колегам та начальнику?

Подарунки, доречні в колі друзів чи сім'ї, можуть виявитися абсолютно не придатними в офіційній обстановці. До таких можна віднести:

• парфумерію та косметику (виключення - коли людина сама замовила такий подарунок, що в деяких компаніях прийнято робити з нагоди дня народження);

• ювелірні прикраси;

• предмети з релігійними мотивами;

• одяг, білизна.

Як дарувати подарунки колегам?

• Даруйте подарунки тільки в хорошому настрої.

• Дивіться людині в очі та посміхайтеся.

• Не вибачайтеся за подарунок ("занадто простий / дешевий / неоригінальний").

• Не чекайте реакції людини на подарунок.

• Не питайте, чи сподобався їй подарунок.

Як приймати подарунки від колег?

• Відзначте посмішкою проявлену до вас увагу, подарунок - це не належне.

• Розпакуйте подарунок - дарувальнику цікава ваша реакція.

• Подякуйте за подарунок (особисто або по телефону).

• Не обговорюйте з колегами (в негативному контексті) отримані подарунки.

Коли дарувати подарунки колегам?

Найкращий час для вручення подарунків на роботі - за 1-2 дні до новорічної відпустки. Це створить людям додатковий привід для відчуття свята (з цієї ж причини краще робити це з ранку). І виручить з незручної ситуації: якщо колега не підготував вам у відповідь подарунка, у нього ще є час виправитися.

Дарувати подарунок на корпоративній вечірці - погана ідея. У суєті подарунок можуть забути або втратити, та й самого дарувальника просто не запам'ятати. Відкладати презент на час після свят - також не варіант, оскільки це буде виглядати, як роздаровування непотрібних дрібничок, які вам надарували за останній час.

На роботі ми проводимо багато часу та ділимо з колегами не лише будні, а й святкові дні. Не соромтеся дарувати гарний настрій людям, з якими ділите один офісний дах. І, г

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад