Помилкові мотиви при виборі професії

Вибір професії - твоя особиста справа, не піддавайся тиску батьків або товаришів, дотриманню моди та забобонам. Багато мотивів вибору тієї чи іншої професії, зрештою, обертаються помилками.

Лідер списку помилкових мотивів вибору професії - престиж професії. Мотив, в принципі, непоганий, однак у ньому самому криється пастка. Адже у фаворі й досі залишаються економічні і юридичні спеціальності. На ринку праці ж - надлишок тих же бухгалтерів, особливо без досвіду роботи. І що буде з попитом на юристів та економістів в майбутньому - можна тільки припускати. Висновок простий: при виборі професії її престиж не повинен займати першочергове місце. На перше місце став свої інтереси та здібності, і тільки потім - престижність професії.

Друге місце помилкових орієнтирів при виборі професії посідає високий заробіток: ким би не працювати, аби добре отримувати. Але навряд чи такий мотив як високий заробіток заслуговує того, щоб при виборі професії спиратися тільки на нього. У нормі зростання заробітної плати безпосередньо залежить від зростання кваліфікації. Професії ж, де планка заробітної плати піднята спочатку високо, як правило, зростання кваліфікації не передбачають. Важливим є інтерес до змісту самої професії, тобто внутрішня причина її вибору. Адже той, для кого робота буде в радість, стане улюбленою справою, і працювати буде більш продуктивно, і постійно самовдосконалюватиметься.

Умови праці теж відіграють свою роль у виборі тієї чи іншої професії. Втім, змінивши місце роботи, іноді можна суттєво змінити й умови праці, - деякі професії це дозволяють. Наприклад, геолог у польовій роботі (намети, постійні відрядження) і геолог на посаді інженера-геолога на нафтовидобувному підприємстві (місто, офіс, ніяких відряджень) - випускники одного і того ж геологічного факультету.

Доступність навчання – ще один мотив, яким керується молодь у виборі професії. Слід пам’ятати, що, ставлячи на перше місце доступність навчання,ти істотно обмежуєш список професій. На жаль, якщо говорити про доступність навчання в тих випадках, коли на безкоштовну основу поступити до вишу не вдалося, то велике значення має висота оплати за навчання. Звичайно, і тут можна знайти вихід: взяти кредит у банку, підробляти вечорами, піти на заочне відділення, де плата нижче, - але ж отримати бажану спеціальність.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад