Визначено переможців Національного конкурсу бізнес-кейсів з корпоративної соціальної відповідальності

Підтримує конкурс бізнес-кейсів з КСВ компанія "Ернст енд Янг", а так само "Сан ІнБев Україна", "МТС Україна" і ESG.

Лідерами конкурсу стали

I місце - іноземна компанія: "Ашан України" за програму профілактики ВІЛ/СНІД на робочому місці; українська компанія: СКМ за проекти з поліпшення освіти в Україні.

II місце - іноземна компанія: "Миколаївцемент" за кейс "Право на безпеку на дорогах"; українська компанія: "Турбоатом" за програму поліпшення трудових відносин.

III місце - українська компанія: ВіДі Груп за програму "Дорога з двостороннім рухом" і PR-агентство Newsfront за формування та розвиток команди в умовах швидкого зростання.

У номінаціях були відзначені:

"Трудові практики": UFM Group за кейс "Повага до кожного" і "Метінвест" за кейс "Підготовка внутрішніх тренерів для впровадження корпоративних стандартів у галузі охорони праці, промислової безпеки та охорони навколишнього середовища".

"Екологічні практики": "Оболонь" за програму зі зменшення впливу на навколишнє середовище шляхом переробки пластикових пляшок.

"Розвиток громад": "МТС Україна" за впровадження сучасних телекомунікаційних технологій у медицині на прикладі співпраці МТС зі Службами швидкої допомоги Харкова, Харківської області та Луганська ".

"Відносини зі споживачами": ПАТ "Альфа-Банк" за кейс "Універсалізація - крок назустріч клієнту та професіоналізму персоналу".

"Права людини": Platinum Bank за "Програму працевлаштування людей з особливими потребами".

Конкурс кейсів з КСВ проходив в Україні вже втретє. Цього року було відібрано 40 соціально-відповідальних практик українських компаній, які оцінили 10 світових експертів.

Як зазначила ініціатор конкурсу, директор Центру "Розвиток КСВ" Марина Саприкіна, традиційно найчисленнішою за кількістю й надісланих, і відібраних на конкурс робіт стала номінація "Трудові відносини".

А найменше кейсів було написано для номінації "Права людини". Хоча якраз у володаря першого місця, компанії "Ашан" кейс з цієї теми.

А ось одна з головних відмінностей цього року полягає в тому, що значно збільшилася кількість сильних українських практик. Адже ще декілька років тому довгострокові системні проекти з КСВ починали в Україні, як правило, міжнародні компанії - у них є перевага: багаторічний досвід реалізації подібних проектів за кордоном, фінансування з головного офісу і т.п.

"Ми раді, що все більше компаній будують свою діяльність на основі принципів відповідального ведення бізнесу, - прокоментувала результати конкурсу Вікторія Рубан, керівник відділу зі зв'язків з громадськістю МТС .- У цьому є й заслуга таких майданчиків для обміну досвідом, як Конкурс бізнес кейсів з КСВ ". Що стосується компанії МТС, то для неї відповідальність полягає у застосуванні інноваційних технологій і розробок, які пропонує мобільний оператор своїм клієнтам, і в соціальних сферах, для яких комерційні рішення поки недоступні, проте життєво необхідні.

Практики компаній з кожним роком стають більш системними та стратегічно спрямованими. "Кожна з них - уже не просто ефективний бізнес-інструмент, а приклад економічного потенціалу нашої країни та її інвестиційної привабливості, - додала Марина Саприкіна. - На їхній основі ми можемо говорити про початок інтеграції українського бізнесу в міжнародне ділове простір. Сьогодні вже не актуальне питання: "Чи потрібна компаніям КСВ", тема дня - як правильно інтегрувати КСВ в бізнес-стратегію

"Конкурс, який проводиться вже втретє, свідчить - бізнес в Україні не тільки розуміє доцільність соціального та екологічного компонентів стратегії розвитку, а й готовий звітувати в системних кроках в цьому напрямку, - вважає Наталія Теленкова, керівник комітету з питань корпоративної соціальної відповідальності" Ернст енд Янг ". За її словами, головним ефектом цього конкурсу стане збільшення кількості компаній, які беруть участь у вирішенні суспільних завдань, тому, що бачать в цьому реальні вигоди для себе".

Її думку підтримав Олександр Загнибіда, менеджер програми "Кращий світ" САН ІнБев Україна. Він підкреслив, що провідні світові корпорації давно усвідомили, що інтереси бізнесу та суспільства не тільки не суперечать, а, навпаки, можуть бути задоволені із значною вигодою друг для друга. І підтвердив готовність "САН ІнБев Україна" ділитися зі своїми партнерами по бізнесу досвідом у сфері КСВ.

Думка членів журі

Оцінювали корпоративні соціальні практики номінантів 10 авторитетних міжнародних експертів з КСВ з 9 країн світу.

"Я була дійсно вражена кейсами з України, - сказала Елейн Кохен, міжнародний експерт з нефінансової звітності з Ізраїлю. Особливо вразили кейси в номінації" Трудові відносини "- вони демонструють зрілість підходів до стійкого розвитку"

Девід О "Коннор, керуючий директор Європейського підрозділу сайту 3blmedia.com з Великобританії зазначив кейс - переможець компанії" Ашан ", особливо "вражаючі масштаби впливу".

А ще один член журі, Лаура Францешіні, координатор зі сталого розвитку компанії Stantec з Канади, додала, говорячи про кейси-призери, що в ньому можна побачити зв'язок між вирішенням проблеми та стійким розвитком компанії ".

Третя збірка "Практики КСВ - 2011"

На врученні нагород конкурс не закінчився. Його продовження - це видання збірника "Практики КСВ - 2011", куди увійшли бізнес-кейси всіх учасників.

Це вже третя збірка. Перші дві були випущені за підсумками конкурсу 2009 та 2010 роках. Всі вони доступні в електронному вигляді на сайті Центру "Розвиток КСВ".

Таким чином, на сьогодні в Україні вдалося зібрати унікальну базу практик КСВ, яка може бути використана бізнесом в якості керівництво до дії. Адже кейси написані за всіма правилами цього формату, у тому числі чітко показано, яких результатів вдалося домогтися, якою є ефективність кожної практики.

У рамках заходу учасники обговорили вплив на український бізнес нової Стратегії Європейської комісії з КСВ. Своє бачення пріоритетів КСВ Польщі представив Павло Гебскі, радник з економічних питань Посольства Республіки Польща в Україну. А також представники компаній могли задати запитання тим, чиї практики були визнані кращими на практикумі.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад