Слюсарям і айтішникам знайти роботу найпростіше

В українських компаніях все більше вакансій, а безробіття скорочується. Свіжі дані Держкомстату показують, що кількість претендентів на одну вакансію в Україну з січня по вересень зменшилася майже вдвічі (з 8,9 претендента на одне місце до 4,8). Якщо на початку року на обліку держслужби зайнятості було 610 000 безробітних, то зараз їх тільки 420 тисч.

Та й пропозицій роботи, кажуть у рекрутингових агентствах, стало більше - людям є з чого вибрати, хоча і потік резюме не вичерпується. «Вакансії не закриваються більше безповоротно, як в кризу, відкриваються нові робочі місця - економіка помітно розвивається, - пояснює менеджер зі зв'язків з громадськістю кар'єрного порталу rabota.ua Ольга Климова. - Спостерігаємо дефіцит айтішників, інженерів вищої кваліфікації. Постійно потрібні люди для фармацевтичної галузі, особливо маркетологи, менеджери з продажу (там постійна текучка, не виконав план - звільнений) ». Крім того, на ринку потрібні слюсарі, токарі, електрозварювальники, водії, кухарі, продавці, досвідчені топ-менеджери, економісти, лікарі, бухгалтери, юристи.

До речі, про дефіцит кадрів повідомляють і на рівні міністерств. Так, Мінохоронздоров'я заявляє, що країні не вистачає медпрацівників: 46900 лікарів і 65 тисяч медсестер, особливо в сільській місцевості.

ЗАРПЛАТА. При цьому тенденцій до підвищення зарплат немає, каже Климова, в оголошеннях взагалі перестали вказувати її рівень - роботодавці воліють торгуватися на особистих співбесідах, щоб уникнути непотрібного потоку резюме. «Хіба що IT-інженерам готові пропонувати більше, ніж насправді ці фахівці стоять», - зазначає Климова.

У рекрутинговому агентстві Recruit Alliance також обережні з дуже вже оптимістичними висловлюваннями. «Зі чутками з приводу другої хвилі кризи керівники стали обережніше з набором штатів, багато компаній навіть почали їх скорочувати - в продажах, інвестиційному бізнесі», - каже Олеся Путіна, керівник проекту з підбору персоналу агентства.

Самі працівники кажуть про позитивні тенденції. «У нас нічого не чути про скорочення, з наступного року обіцяли підняти зарплату, буде новорічний корпоратив і премії. Свят і бонусів не було з часів кризи, так що життя налагоджується », - говорить співробітник рекламного агентства Ганна. «А у нас відкрили кілька вакансій, приходять нові люди», - говорить співробітник банку Олексій.



Джерело: "Сегодня"

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад