Мінсоцполітики: строку давності для реалізації невикористаного права на відпустку немає

Як випливає з листа Міністерства праці та соціальної політики від 17.06.2011 року № 9/242пд, законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки і воно не містить заборони надавати щорічні відпустки у разі їх невикористання.

Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку за кілька попередніх років, у тому числі за 5 чи 10 років, то він має право їх використовувати, а в разі звільнення йому згідно зі ст. 24 Закону "Про відпустки" має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні щорічних відпусток.

Водночас ненадання працівнику щорічних відпусток у визначені законодавством терміни є грубим порушенням законодавства про працю з боку роботодавця, за що він може бути притягнутий до відповідальності. Зокрема, згідно зі ст. 11 Закону "Про відпустки" забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль. А згідно з ч. 2 ст. 12 Закону "Про відпустки" невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад