Правила вибору професії

Правило 1. До вибору професії, щоб не помилитися, потрібно ставитись серйозно і обдумано. 

Знай, що правильно обрана професія принесе не лише моральне задоволення, але і матеріальний достаток.

Насамперед, не лінуйся, будь активний в здійсненні професійного вибору. Обдумуй кожен зроблений крок у напрямку професії. Лише так ти зможеш бути впевнений, що зробив все для того, щоб обрана професія приносила тобі величезне задоволення, була цікава протягом всього життя.

Професіонал - це, насамперед той, хто захоплено працює і постійно удосконалює свою майстерність. А це вже викликає повагу працедавців,утверджує їх бажання утримати таких фахівців і, відповідно, платити їм більше, щоб не втратити висококваліфіковані кадри.

Правило 2. Не можна дозволяти друзям і родичам тиснути на вибір і приймати за себе рішення.

Врахуй їх думки як варіанти вибору і уважно обдумай кожну окремо.

Ти також повинен зрозуміти, що ніхто не зробить за тебе професійний вибір. Саме тобі вступати в учбовий заклад, вчитися і працювати за обраною професією. Якщо на твоє рішення намагаються не просто впливати, а тиснути родичі і друзі, не дозволяй їм цього. Адже обрана за тебе професія може виявитися зовсім не цікавою. Та це не означає, що ти повинен рішуче відкинути запропоновані друзями і родичами варіанти. Не обмежуй свій вибір. А раптом серед цих професій буде та, яка ідеально тобі підходить?

Правило 3. Не захоплюйся зовнішньою стороною професії. В кожної з них є як переваги, так і недоліки.

Намагайся передбачити всі плюси і мінуси свого професійного вибору.

Крім того, ти повинен враховувати, що за назвою професії - багато різних факторів і характеристик щодо умов, предмету праці, виду і характеру діяльності.

Правило 4. Чим більше розпитаєш і дізнаєшся про професії, тим більше можеш бути упевнений в тому, що передбачив всі наслідки того або іншого професійного вибору.

Для того, щоб проаналізувати всі сторони професії і зрозуміти, наскільки вона тобі знадобиться, звернись за порадою до фахівців.

У центрах зайнятості працюють спеціалісти з профорієнтації, які завжди готові тобі допомогти. Тут ти можеш отримати інформацію не тільки про різноманітні професії, а й навчальні заклади та регіональний ринок праці. Фахівці проведуть психодіагностичне тестування, яке допоможе тобі визначити власні вміння та навички, придатність до тієї чи іншої професії.

Правило 5. Професію слід обирати з врахуванням своїх здібностей, схильностей, інтересів, талантів і бажань.

Також обов'язково треба враховувати, що для досягнення успіхів на професійному терені, окрім величезного бажання опанувати ту або іншу професію, необхідно мати внутрішні схильності, здібності, таланти до даного виду діяльності. Інакше може трапитися так, що, вже маючи документ про відповідну професійну освіту і працюючи без врахування якостей спеціальності, ти почнеш швидко втомлюватися від своєї роботи. І, врешті-решт, просто зміниш вид діяльності. А для цього Тобі знову доведеться вчитися і починати кар'єру.

Джерело: Харківський обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад