Як влаштуватися на роботу без досвіду?

Сьогодні молодим фахівцям знайти роботу найчастіше непросто. Тим більше якщо ви без досвіду роботи. Про роботу варто замислюватися раніше, коли ви ще є студентом. Дуже важливо розумно та грамотно підійти до питання про своє перше працевлаштування.

З чого почати?

Спочатку виберіть рід діяльності. Не женіться за престижем або гарною назвою посади. Якщо ви студент без досвіду, вибирайте роботу в галузі, суміжній з вашою майбутньою професією, і вже до кінця навчання вам буде що написати в резюме.

Якщо ви закінчили виш, визначтеся, чи прагнете ви працювати за професією – або вам до душі інший рід діяльності. Пам’ятайте: робота, виконана з душею, відрізняється від сухої та механічної, і досягати кар'єрних висот можна лише працюючи заради задоволення.

Та й роботодавець у першу чергу зацікавлений у співробітниках з мотивацією, бажанням працювати та удосконалити свої знання та здібності – іноді навіть без досвіду. Він вас і навчить, і, можливо, тренінги проведе за свій рахунок. Головне – бути ініціативним.

Так що – вибирайте сферу діяльності та вперед!

Куди беруть без досвіду роботи?

У кожного новачка є мрії про професійну реалізацію та кар'єрне зростання – це свідчить про цілеспрямованість. Але просування до гарної посади вимагає старанної роботи. Ніхто в часи жорсткої конкуренції на ринку праці не перестрибує по десять щаблів кар'єрних сходів відразу. Тільки роботою над собою можна досягнути кар'єрних висот.

Тому найпоширеніші позиції для людини без досвіду роботи – це асистент, консультант, секретар, стажист. Проробивши на такій позиції рік-два та зарекомендувавши себе, ви одержите відмінну можливість піднятися кар'єрними сходами на наступний щабель, більш відповідальний та значимий. Так що розпочинати варто чим раніше, тем краще.

Пройдіться по сайтах працевлаштування та пошукайте такі вакансії – напевно назбираєте десяток підходящих саме вам.

Розсилайте резюме, і не зневіряйтеся, якщо з десяти листів одержите відповідь на одне – шукайте далі. Ваша завзятість обов'язкова отримає винагороду.

Із чим іти на першу співбесіду?

Отже, ви визначилися з бажаною діяльністю, упокорилися, що починати потрібно із самого початку, розіслали резюме й одержали перше запрошення на співбесіду.

Перш ніж іти на співбесіду, довідайтеся побільше про компанію, куди ви йдете влаштовуватися: про історію, профілі діяльності, специфіку роботи.

А потім розберіться, що вмієте ви та що потрібне для обраної посади. Почитайте в Інтернеті, які обов'язки на цій роботі у вас можуть бути.

Потім випишіть усе, що ви вмієте робити. Вважати, що людина без досвіду роботи нічого не вміє, - неправильно. Якщо згадати свою діяльність, можна знайти масу вмінь і якостей, які вам знадобляться в майбутній роботі. Стінгазети, організація концертів, дрібні підробітки, - усе, що ви робили раніше, вам стане в нагоді.

Зіставивши перший і другий списки, ви оціните перед співбесідою, що можете запропонувати на тій або іншій посаді.

Останній крок: співбесіда

На співбесіді необхідно поводитися спокійно та впевнено. Роботодавцеві не потрібні маруди, які бояться й зайве слово сказати, і помилитися.

А ось що точно необхідне кожному кар'єристу-початківцю – це відповідальність і чесність. Ваш майбутній начальник не зажадає від вас знання ринку або державної політики в якийсь сфері, він зажадає від вас бажання вчитися та прагнення досягати мети.

Відповідайте чесно та не прикрашайте свої досягнення, і вже тим більше не вигадуйте неіснуючий досвід роботи: рано чи пізно правда відкриється, а це може спричинити перше звільнення. Не соромно чогось не вміти, проте прагнути навчитися. А ось неправда залишить пляму на майбутній кар'єрі.

Відправляйтеся на першу співбесіду в гарному настрої. І своїми відповідями доведіть роботодавцеві, що ви хоч і без досвіду роботи, але з величезним бажанням принести користь компанії.

Джерело: http://job.tochka.net/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад