Загальна характеристика професії - Сервейер

Система професійного підходу до управління нерухомістю розпочалася в Англії у ХV-ХVІ ст. Тоді була вперше сформована перша державна служба спеціально уповноважених чиновників з межування земельних ділянок, реєстрації об'єктів земельної власності й права на них. Тут набуло широкого застосування поняття "сервейінг" (від англійської мови "survey" - "межування, обмірювання, інспектування"), що представляє собою реалізацію системного підходу до аналізу, розвитку й управління земельною ділянкою або об'єктом нерухомості. Розвиток ринку потребував нових кваліфікованих фахівців у цій сфері, і в 1868 році у Лондоні був заснований інститут з підготовки сервейєрів. У 1881 році цьому навчальному закладові було присвоєно звання "Королівський інститут повноважних оцінювачів (Royal Institution of chartered surveyors). З тих пір дотепер сєрвейєри займаються усім комплексом робіт, пов'язаних з нерухомістю.

Посадові обов'язки

Сервейінг - це реалізація системного підходу з розвитку і управління нерухомістю. Він включає усі види планування (генеральне,стратегічне й оперативне) з функціонування нерухомості, а також заходи, пов'язані з проведенням усього комплексу технічних і економічних експертиз об'єктів нерухомого майна, що забезпечують максимальний суспільний ефект. Забезпечення системного підходу до нерухомості, її детальний аналіз, вироблення ефективних стратегій з управління є актуальним завданням і для України, що формує ринкову економічну систему. Таким чином, сєрвейєри виконують функції зі збору, надання й обробки інформації про об'єкти нерухомості, міського планування, підготовки і впровадження проектів із забудови,оцінки і управління нерухомістю, ремонту, реконструкції і модернізації будинків, будівельної інспекції, беруть участь у продажу й оренді комерційної нерухомості.

У нас оцінювальна діяльність поки що представлена досить вузько. Основні аспекти - оцінка конкретного об'єкта нерухомості, проведення експертизи раніше виконаної оцінки і консультування з приводу нерухомості та її вартості. З розвитком економіки поле діяльності оцінювачів буде постійно розширюватися. Сервейєрам необхідно знати вітчизняне законодавства у сфері оцінювання, знання методик і стандартів оцінки майна, вміння працювати не тільки самостійно,але й у складі команди. Що стосується співвідношення попиту та пропозиції на ринку праці на фахівців у сфері оцінки, то така постановка питання не цілком правильна: "Ринок праці у цій сфері - це вузьке коло фахівців-оцінювачів, що не займаються пошуком роботи. Вони працюють".

Кваліфікаційні вимоги

Діяльність усіх професійних сервейєрів підлягає обов'язковому ліцензуванню. Тільки фахівець, який успішно пройшов процедуру офіційної державної атестації, визнається офіційно акредитованим професійним оцінювачем на термін до проходження чергової переатестації. Дані про це вносяться до відповідного Реєстру, а самому оцінювачеві вручається свідоцтво, що підтверджує наявність атестації. При прийомі на роботу основною вимогою до сервейєра є наявність фахової освіти, що відповідає вимогам федерального ліцензування. Програми з підготовки професійних сервейєрів пропонують сьогодні багато вузів. Однак котируються на ринку лише ті, котрі погоджують свої програми з вимогами для одержання ліцензії. Інша важлива вимога до кандидата на посаду оцінювача - досвід самостійної практичної оцінювальної діяльності або як приватного підприємця, або в оцінювальних, аудиторських, консалтингових компаніях. При цьому необхідно мати ділові зв'язки у цій сфері. Випускники профільних навчальних закладів, що не мають практичного досвіду, можуть розраховувати на позицію стажера. Фахівці, що прийшли у цей бізнес з інших професій, обов'язково повинні одержати додаткову освіту з оцінювальних спеціальностей.

Характеристика працівника

Сервейєр повинен бути ініціативним, відповідальним, передбачливим, організованим, комунікабельним, володіти математичним і стратегічним мисленням, умінням швидко орієнтуватися.

Особливості кар'єрного росту

Свою кар'єру сервейєр може розпочати з посади помічника оцінювача в консалтингових і оцінювальних компаніях. Згодом сервейєр може дорости до керівника відділу.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад