Що таке професія?

Люди характеризуються великою кількістю соціальних ознак. Займаючи різне положення в економічній, політичній і культурній структурі суспільства, вони належать до різних соціальних груп, категорій населення. Так, людина може бути такою, що вчиться, працює, безробітним, пенсіонером, інвалідом, керівником, підлеглим, підприємцем, злочинцем, слідчим, вчителем, будівельником, батьком, чоловіком і тому подібне. Класова, етнічна, релігійна, сімейна, професійна приналежність – це найбільш важливі соціальні характеристики будь-якої людини.

За професійною ознакою люди діляться на великі групи або категорії людей, що займаються однаковим видом трудової діяльності. Отже, вибрати собі професію – означає не тільки вибрати собі роботу, але і бути прийнятим в певну групу людей, прийняти її етичні норми, правила, принципи, цінності, спосіб життя.

Професія – це соціальна характеристика людини, що вказує на його приналежність до певної категорії людей, які займаються однаковим видом трудової діяльності.

Як з'явилися професії?

Термін «професія» походить від латинського кореня, що означає - говорити публічно, оголошувати, заявляти. Звідси, до речі, і слово «професор». Але походження слова «професія» швидше заплутує, чим пояснить наше розуміння його значення. Звернемося до історії.

Дуже давно, у первісних людей, коли ще не існувало розподілу праці, не було і різних професій. Кожна людина вимушена була всім займатися сама. Втім, деякий розподіл праці все-таки був – між чоловіками і жінками. Чоловіки, як правило, полювали на тварин, будували житло, робили зброю, знаряддя, човни. Жінки збирали їстівні рослини, готували їжу, шили одяг, ростили дітей.

Потім, по мірі розвитку суспільства, почали виникати ринкові відносини між людьми і з'явилася спеціалізація людей за видами праці. Одні люди ставали мисливцями, інші – рибаками, треті – землеробами, четверті – будівельниками, п'яті – ткачами, шості – гончарями, сьомі – ковалями, восьмі – знахарями, чаклунами, шаманами. Вони обмінювалися один з одним продуктами своєї праці. Накопичені в кожній групі людей знання і навики передавалися з покоління в покоління. З'явився розподіл праці, виникли професії.

Що таке професійна трудова діяльність?

Не будь-яка людська праця може вважатися професійною. Наприклад, догляд за своїми власними дітьми не є професійною діяльністю, хоча його і можна назвати працею. А ось догляд за дітьми в дитячому саду, який здійснюють вихователь, няня, є в повному розумінні цього слова професійним. Трудова діяльність людини є професійною, якщо виконуються дві умови.

По-перше, професія характеризується наявністю певного рівня кваліфікації, майстерності, уміння, професійної підготовки, спеціально отриманих знань і навиків, які часто підтверджуються спеціальними документами про професійну освіту: дипломами, свідоцтвами, атестатами, сертифікатами.

По-друге, професія є свого роду товаром, який людина може продавати на ринку праці. Причому, товаром, який має попит, за який інші люди готові платити. Тобто професійна діяльність може служити джерелом доходів людини.

Чим професіонал відрізняється від любителя і дилетанта?

Професіонал – це кваліфікована людина, що продає результати своєї праці.

На відміну від професіонала, дилетант – це людина, яка характеризується відсутністю необхідного стандартного рівня професійної кваліфікації. Проте, деякі дилетанти намагаються заробляти гроші, користуючись недостатньою компетентністю деяких людей, навмисне або ненавмисне вводячи їх в оману щодо якості своєї праці.

Навпаки, любитель – це людина, що займається яким-небудь видом трудової діяльності не заради заробітку, а для власного задоволення. Це не заважає деяким любителям досягати рівня професійної компетентності і якості діяльності, які не поступаються рівню багатьох професіоналів.

Наприклад, захоплення складанням гороскопів можна рахувати просто хобі. Але коли людина має диплом астролога і складає гороскопи для клієнтів, це вже можна назвати професією. Або якщо людина займається спортом заради свого задоволення, то ми вважаємо її просто любителем, а якщо вона заробляє цим собі на життя, то вона - професійний спортсмен.

Як зв'язані між собою професія і захоплення?

Ваше захоплення може стати професією. Так само як і Ваша професія може бути для Вас захоплюючою. Будь-яке Ваше захоплення може бути цінним з професійної точки зору. І якщо Ви умієте робити красиві речі, шити, смачно готувати, стригти, робити масаж або уколи, вирощувати квіти або розводити домашніх тварин, ремонтувати побутову техніку, писати комп'ютерні програми, грати в шахи, ходити в туристичні походи, займатися східним єдиноборством, танцюєте або займаєтеся історією міста, то Ви не тільки маєте можливість повноцінно відпочивати, спілкуватися з цікавими людьми і бути цікавим співбесідником. Будь-яке Ваше захоплення може стати приводом для зав'язування ділових знайомств, джерелом додаткового доходу або навіть поворотним пунктом для вибору нової професії. Звичайно, ідеальним варіантом для людини є випадок, коли її професія є одним з його захоплень, хобі. В цьому випадку людина отримує від своєї професії максимум задоволення і ходить на роботу з бажанням. Якщо це не так, то людина шукає можливості реалізації своїх інтересів і схильностей десь ще, а до професії відноситься як до вимушеної діяльності, засобу задоволення інших потреб.

Джерело: Донецький обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад