Зміни у трудових договорах у зв'язку зі зміною розміру мінімальної зарплати


Відповідно до ст. 24-1 Кодексу законів про працю України фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності у тижневий строк з моменту фактичного допущення найманого працівника до роботи зобов’язана зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у міськрайцентрі зайнятості за місцем свого проживання у порядку, визначеному Міністерством соціальної політики України.

Статтею 3 Закону України «Про оплату праці» визначено, що мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).

Форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 8 червня 2001 року №260 (зі змінами) передбачає зазначення розміру заробітної плати не нижче встановленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати.

Відповідно до чинного законодавства сторони трудових відносин мають право вносити зміни та доповнення до вже укладеного трудового договору, але за умови, що зміни та доповнення не повинні погіршувати становище працівників порівняно з чинним законодавством про працю.

Зміна розміру мінімальної заробітної плати відповідно до Закону України «Про Державний бюджет» вимагає прийняти сторонами трудових відносин узгоджені зміни та доповнення до укладеного трудового договору, який зареєстровано в центрі зайнятості.

Якщо в діючому трудовому договорі розмір мінімальної заробітної плати не відповідатиме мінімальній заробітній платі, встановленій Законом України «Про Державний бюджет», то це буде порушенням законодавства про оплату праці.

Джерело: Луганський обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад