Чи має право студент вищого навчального закладу денної форми навчання отримати статус безробітного та матеріальне забезпечення на випадок безробіття?

Частиною 3 статті 1 Закону України «Про зайнятість населення» (далі Закону) визначений перелік категорій громадян, які належать до зайнятого населення. Відповідно до вищезазначеної статті, в Україні до зайнятого населення належать громадяни, що проживають на території держави на законних підставах:

- працюючі за найманням на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, у міжнародних та іноземних організаціях в Україні і за кордоном, у фізичних осіб;

- громадяни, які самостійно забезпечують себе роботою, включаючи підприємців, осіб, зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю, творчою діяльністю, члени кооперативів, фермери та члени їх сімей, що беруть участь у виробництві, а також члени особистих селянських господарств, діяльність яких здійснюється відповідно до Закону України «Про особисте селянське господарство»;

- обрані, призначені або затверджені на оплачувану посаду в органах державної влади, управління та громадських об’єднаннях;

- які проходять службу в Збройних Силах України, Службі безпеки України, Державній прикордонній службі України, військах внутрішньої та конвойної охорони і Цивільної оборони України, органах внутрішніх справ України, інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, альтернативну (невійськову) службу;

- які проходять професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації з відривом від виробництва; навчаються в денних загальноосвітніх школах і вищих навчальних закладах;

- працюючі громадяни інших країн, які тимчасово перебувають в Україні і виконують функції, не пов’язані із забезпеченням діяльності посольств і місій.

Державна служба зайнятості сприяє у працевлаштуванні, надає інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням, усім громадянам, які до неї звертаються.

За сприянням у працевлаштуванні до державної служби зайнятості можуть звертатися всі незайняті громадяни, які бажають працювати, а також зайняті громадяни, які бажають змінити професію або місце роботи, влаштуватися на роботу за сумісництвом чи у вільний від навчання час.

Відповідно до пункту 2 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2007 № 219 (далі – Порядок), незайняті громадяни, які звертаються до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, підлягають реєстрації. Зайняті особи, які бажають змінити місце роботи, працевлаштуватись за сумісництвом або у вільний від навчання час підлягають обліку. Під час прийому таких громадян працівник центру зайнятості проводить консультацію, під час якої надає інформацію, пов’язану з працевлаштуванням.

Згідно з пунктом 12 Порядку для одержання статусу безробітного громадянин, зареєстрований в центрі зайнятості як такий, що шукає роботу, особисто подає до центру зайнятості заяву із зазначенням у ній інформації про те, що він не зареєстрований як фізична особа - підприємець та не займається видами діяльності, що визначені частиною 3 статті 1 Закону і не отримує пенсію на пільгових умовах.

Враховуючи викладене, студенти вищих навчальних закладів денної форми навчання, як зайняті особи, мають право на отримання від державної служби зайнятості консультаційних послуг, пов’язаних з працевлаштуванням, без права отримання статусу безробітного. За бажанням, студентові можуть запропонувати вакансії (за наявності) з гнучким графіком роботи, на неповний робочий день чи тиждень, на 0,5 ставки та з можливим працевлаштуванням студентів.

Джерело: Донецький обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад