Чому вам відмовляють на співбесіді?

Експерти рекрутингової компанії Antal Russia склали рейтинг основних причин відмови кандидатам після співбесіди. 

Неадекватні зарплатні запити

Роботодавці вкрай насторожено ставляться до кандидатів, які висувають занадто завищені або, навпаки, занижені вимоги за рівнем компенсації. Компанії, що переглянули свою кадрову політику після кризи, не готові переплачувати, швидше, вони будуть продовжувати пошуки фахівця з релевантними їхній пропозиції запитами.

З іншого боку, занадто низькі вимоги до зарплати також викликають сумніви у кваліфікації кандидата та змушують продовжувати пошуки.

Недостатня/ надлишкова кваліфікація

При оцінці кандидата HR-менеджерові важлива відповідність його професійних навичок вимогам відкритої позиції. Навіть прагнення шукача вчитися та здатність швидко засвоювати інформацію не можуть компенсувати відсутність принципово важливих для вакансії знань і досвіду. Як результат - відмова.

У зворотній ситуації - коли досвід і кваліфікація кандидата надлишкові, ейчари небезпідставно побоюються, що новачкові робота просто буде нецікавою і зануджений співробітник незабаром почне знову думати про зміну роботи.

Третій варіант - це ситуація, що була досить поширена під час кризи, і періодично зустрічається зараз: непрацюючий фахівець, який протягом тривалого часу перебуває в пошуках роботи, погоджується на позицію, що давно переріс. Кандидат сприймає нову роботу як тимчасову, продовжує пошуки більш цікавої пропозиції та зрештою йде.

Неготовність до співбесіди

Часто причиною відмови стає непідготовленість кандидата до співбесіди: незнання історії компанії, її становища в галузі, останні новини, місце розташування офісу й т.д. Все це сигнал для HR-фахівця про низьку зацікавленість претендента відносно роботи в конкретній компанії. Про це ж свідчить і відсутність зустрічних питань до HR'у з боку кандидата на інтерв'ю: більш детальна інформація про позиції, перспективи зростання - все це повинне хвилювати по-справжньому налаштованого на роботу в компанії шукача.

Недостовірна інформація в резюме

Щоб викликати інтерес роботодавця на етапі первинного відбору, кандидати прагнуть прикрасити резюме: перебільшують свій досвід, приписують собі неіснуючі посади та службові обов'язки, завищують рівень володіння іноземними мовами та знання комп'ютерних програм. Під час особистої співбесіди, як правило, правда випливає назовні, і рекрутер заносить шукача до чорного списку.

Особистісний фактор

Трапляється, що кандидат не сходиться з потенційним роботодавцем на рівні особистого сприйняття. Якщо вже на етапі інтерв'ю виявилися труднощі в спілкуванні та розумінні з майбутнім керівником або колективом, то на кандидата чекає відмова, оскільки в даній ситуації навряд чи можна щось змінити.

Особливості поведінки кандидата

Різкі висловлення на адресу колишнього роботодавця, конкурентів, небажання вислухати інтерв'юера, зневажливий тон - все це приводить до того, що після співбесіди шукач почує ввічливе «ми вам зателефонуємо». Для компанії важливо знайти не лише гарного професіонала, але й людину, яка впишеться в колектив і буде створювати позитивну атмосферу.

Брак мотивації

Кандидат, який не має уявлення про свої кар'єрні плани та прагнення, справляє враження людини, не націленої на розвиток, яка не знає, куди вона рухається. Якщо шукач не в змозі сформулювати свою мотивацію на роботу в цілому та у конкретній компанії зокрема, то, швидше за все, він продовжить пошук роботи.

Негативні рекомендації

Компанії досить уважно ставляться до відгуків колишніх роботодавців, колег і знайомих про потенційного співробітника. Негативні рекомендації можуть зіпсувати навіть найпозитивніше враження про кандидата. Масла у вогонь додають соціальні мережі: усе більше ейчарів переглядають особисті сторінки потенційних співробітників, щоб довідатися про інтереси кандидатів і оцінити їхню адекватність.

Джерело: BuildTeam.ru.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад