Чи впливає на тривалість відпустки скорочений робочий тиждень?

Умови робочого часу, режими роботи та інші особливості трудових відносин роботодавця та працівника обумовлюються й оформляються в трудовому та колективному договорах і не впливають на право працівника на відпустку та на її тривалість.

У ст. 2 Закону України «Про відпустки» зазначено, що громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої приналежності, мають право на відпустку.

Відповідно до законодавства України може встановлюватися наступна тривалість робочого часу:

· нормальна тривалість робочого часу, що не перевищує 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП);

· скорочена тривалість робочого часу 36 і 24 години на тиждень (ст. 51 КЗпП);

· неповний робочий час (ст. 56 КЗпП).

Скорочена тривалість робочого часу передбачає скорочення часу, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов'язки, але оплачується робота в такому режимі в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу. Скорочена тривалість робочого часу встановлена законодавчими актами для окремих категорій працівників, а також для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, і для працівників у віці від 16 до 18 років.

Робота в умовах неповного робочого часу передбачає, що за згодою між працівником і власником може встановлюватися неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Мінпраці в листі від 29.03.2007 р. № 713/19/71-07 роз'яснює, що неповний робочий час установлюється за згодою сторін трудового договору. Для цього працівник подає заяву про встановлення неповного робочого часу, а роботодавець видає наказ. І основна відмінність роботи на умовах неповного робочого часу від скороченого робочого часу складається в розмірі оплати праці.

Таким чином, не впливають на тривалість відпустки умови робочого часу, у т.ч. і скорочений робочий тиждень.

Умови роботи закріплюються в колективному та трудовому договорах, які підтверджують оформлення трудових відносин між роботодавцем і працівником, і дають останньому законодавче право на відпустку, з тривалістю не менше 24 календарних днів.

Джерело: http://buh.ligazakon.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад