Хто має право на клопотання про достроковий вихід на пенсію?

Відповідно та на виконання статті 5 і підпункту «г» частини 1 статті 26 Закону України «Про зайнятість населення» постановою Кабінету Міністрів України № 538 від 25.05.2011 чітко закріплено вичерпні підстави для видачі клопотань на вихід на пенсію до органів Пенсійного фонду України.

Перша умова. Право на видачу таких клопотань мають громадяни передпенсійного віку, яким на момент вивільнення залишилося півтора року до досягнення пенсійного віку.

Друга умова. Трудовий договір повинен бути розірваний відповідно до пункту 1 частини 1 статті 40 Кодексу Законів про працю України. При цьому людина повинна мати необхідний законодавчо встановлений трудовий стаж.

Третя умова. Обов’язкова реєстрація цих людей у державній службі зайнятості як таких, що шукають роботу, протягом семи календарних днів з моменту вивільнення.

При зверненні таких осіб до центрів зайнятості у пошуках роботи служба зайнятості максимально сприяє їм у пошуку підходящої роботи та їхньому працевлаштуванню. У разі відсутності таких можливостей видається клопотання до органів Пенсійного фонду України.

Зазначена вище норма чинного законодавства поширюється і на військовослужбовців, звільнених з військової служби у зв’язку зі скороченням чисельності або штату без права на пенсію.

Варто знати, що працівникам Чорнобильської АЕС, які влаштувалися на роботу до 15 грудня 2000 року і які вивільняються з роботи у зв’язку з достроковим зняттям Чорнобильської АЕС з експлуатації, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за два роки до встановленого законом пенсійного віку (на день вивільнення: чоловікам – 58 років, жінкам – 53 роки), знову ж таки – за умови їхньої реєстрації в службі зайнятості як таких, що шукають роботу, протягом чотирнадцяти календарних днів після вивільнення.

На сьогодні чинним законодавством не передбачене право на достроковий вихід на пенсію громадянам, які відповідного до пенсійного законодавства мають право на пенсію за віком на пільгових умовах (зі зменшенням пенсійного віку).

Джерело: Житомирський обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад