Як правильно донести інформацію про вакансію до потрібного кандидата?

Пошук і розміщення вакансій справа нібито звична. Cайти вакансій готові надати різні сервіси та бази вакансій фірм і компаній. Здавалося б, чого ще може бажати шукач? Набери номер телефону, зазначений в анкеті, і дорога до співбесіди відкрита. Однак при більш уважному розгляді питання працевлаштування сьогодні стає ясним, що Інтернет пропонує в сучасному світі набагато більші можливості для вдосконалення процесу пошуку роботи, ніж думають про це люди.

Насамперед, це стосується якості та кількості інформації, яка надається роботодавцем у вакансії, що надсилається на сайт роботи. Як правило, шукач бачить у ній лише загальні слова, які рідко складаються в конкретну пропозицію, здатну його зацікавити. Часто інформація про роботу надається в неповному обсязі або в непрезентабельному вигляді. У підсумку й шукач, і роботодавець так і не входять у контакт і, що гірше, витрачають найбільш дорогоцінний ресурс - час.

Сьогодні в багатьох компаній немає часу на півторагодинні співбесіди з кожним шукачем. Ця ділова мода залишилася в минулому. Чому? Дуже велика плинність кадрів. Сучасна людина рідко прагне зробити внутрішньоорганізаційну кар'єру. В умовах глобалізації з'явилася можливість одержати досвід у будь-яких частинах світу на будь-яких підприємствах, і сучасна ділова людина буде користатися цією можливістю. Жодні бонуси компанії не зупинять її, якщо вона вирішить змінити роботу. Хоча б з цієї причини (до речі, не єдиної, а однієї з багатьох) роботодавцеві варто переглянути свої традиційні погляди на те, як зробити так, щоб вакансія працювала та справляла бажаний ефект, а саме - залучення відповідного кандидата на вакантне робоче місце.

Ознаки правильно складеної вакансії:

1. Надання інформації в повному обсязі, тобто достатньому для того, щоб шукачеві не довелося виконувати додаткові дзвінки в пошуках відсутньої інформації з наступних напрямків:

· про підприємство (назва, сфера діяльності й ін.);

· про організацію праці та специфіку роботи (графік і режим роботи, робоче місце, обладнання й ін.);

· про передбачувані обов'язки (від А до Я);

· про вимоги до шукача (стать, вік, досвід, освіта, професійні навички й ін.);

· про умови роботи (зарплата, пільги, соцпакет і ін.);

· про місцезнаходження фірми (де, як проїхати);

· про контактних осіб (ПІБ, графік роботи, № телефону й ін.);

· про процедуру відбору (резюме, портфоліо, рекомендаційні листи, співбесіда й ін.).

2. Доступне + логічне + загальноприйняте структурування інформації.

3. Актуальний і адекватний стиль викладу інформації, відсутність орфографічних помилок. (!)

4. Продумане здійснення маркетингу вакансії в Інтернеті та ЗМІ.

Інакше кажучи, шукач повинен побачити все або майже все, що містить у собі пропозиція про роботу (вакансія роботодавця). Не лише номер телефону й ім'я по батькові контактної особи, але й те, з чого складається особистість компанії. Роботодавцеві не обов'язково розкривати комерційні секрети. Йому просто потрібно докласти певних зусиль для того, щоб виявити емпатію. Принаймні, для того, щоб у шукача не виникло відчуття, що Ваша компанія має на меті експлуатувати його або взагалі є фірмою-одноденкою. Це дозволить істотно вдосконалити пошук роботи для шукачів і пошук співробітників для роботодавців. Грамотно складена вакансія відсіває половину шукачів - тих, хто, вивчивши вакансію, розуміє, що вона їм не підходить. Таким чином, заощаджується дорогий час співробітників компанії.

Незважаючи на те, що не так складно вказати дійсні чіткі вимоги до кандидата, конкретні обов'язки, заробітну плату (хоча б на випробний термін), фізичну адресу та декілька інших параметрів, завдяки яким компанія дійсно зможе знайти собі коштовного співробітника, у цей момент на багатьох сайтах роботі навіть ці прості вимоги до складання вакансії виконуються нечасто. Всі нові та нові вакансії втрачають клієнта.

Бізнес-вакансії не можуть бути наспіх склеєними. Керівники підприємств і організацій повинні розуміти, що Інтернет-вакансії сьогодні є одним з найпотужніших засобів пошуку перспективного співробітника.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад