Як убезпечити себе від колеги-ледаря?

Вам пощастило працювати з людиною, яка обідає по дві години, робить десятки особистих дзвінків і дрімає в себе в кріслі, поки ви в поті чола виконуєте всю роботу. Або, можливо, хтось з ваших підлеглих протягом цілого дня сидить в Інтернеті? Ледачі співробітники не рідкість, і з ними не завжди легко мати справу. Що робити, аби не псувати собі нерви та не виконувати роботу за двох? Ось 10 порад від бізнес-консультанта Стівена Роббінса.

1. Не дозволяйте відволікати себе

Не варто цілий день присвячувати думкам про те, що ваш ледачий товариш по службі постійно перевіряє Facebook, пише sms або хропе за сусіднім столом. Постарайтеся не зауважувати його та зосередитися на роботі. «Люди - забавні істоти, - говорить Роббінс. - Ми витратимо більше часу на думки про те, що наш колега не виконує своєї роботи, ніж у нас би пішло на те, щоб виконати її самим».

2. Не шукайте справедливості

Життя несправедливе. «Міркувати про те, що несправедливо, коли колезі сходить із рук його байдикування, даремно. Власно кажучи це нічого не змінює, - зазначає Роббінс. - Вказуючи на те, що це несправедливо, ми лише псуємо собі настрій». Зосередьтеся краще на тому, щоб самому викластися на повну.

3. Не допускайте, щоб їхня робота стала вашим обов'язком

Якщо ви в тій самій команді або ділите одні обов'язки, не беріться за роботу, яку вони не виконують. Нагадаєте їм про завдання та строки, але не допускайте, щоб метушня з ледачим колегою поглинала занадто багато вашого дорогоцінного часу.

4. Не дозволяйте їм впливати на ваші успіхи

Ледачий товариш по службі може заважати вашому прогресу. Якщо начальник зауважує, що робота не виконується, не допускайте, щоб провина падала на вас. Краще висловитися, якщо ви ще цього не зробили.

5. Використовуйте можливість стати лідером

Це може стати вашим шансом взяти на себе відповідальність і довести, що ви можете справлятися з важкими ситуаціями. «Коли йдете до начальника, скажіть йому, що ви помітили, що ваш колега не справляється з роботою, тому ви бажали б йому допомогти. Це визначить у вас лідера».

6. Не втрачайте позитивного настрою

Якщо ви будете витрачати час і енергію на злість і роздратування на вашого ледачого колегу, якість вашої роботи може почати погіршуватися та з вами буде не так приємно мати справу. Ворожий співробітник анітрохи не кращий за ледачого.

7. Не ябедничайте начальству

Інакше вас будуть уважати підлабузником. Але це не означає, що ви не повинні висловлюватися. «Це не просто, - зауважує Роббінс. - Все залежить від ситуації та боса. Деякі начальники можуть відповісти: «Дякую, що дали повідомили мені. Я розберуся». А інші скажуть, що не ваша справа піклуватися про якість роботи товаришів по службі». Ви можете потрапити в невигідне становище. Подумайте про форму висловлення. Якщо ви підійдете до боса та скажете: «Я не можу рухатися далі із цим проектом, тому що чекаю, коли Білл закінчить свою частину. Як нам бути?», то донесете думку, не виставляючи себе ябедником». Але якщо вас прямо просять охарактеризувати роботу колеги, ви повинні бути чесні, думає Роббінс.

8. Не переймайте дурних звичок

Якщо вони починають з вами розмовляти, дайте їм зрозуміти, що ви зайняті. Не переймайте їхній розпорядок з двогодинними перервами на обід і десятками походів до вбиральні або за чаєм. «Спокусливо наслідувати їхньому прикладу, якщо їм все сходить із рук, але не потрапляйте до цієї пастки», - говорить Роббінс.

9. Не скаржтеся іншим товаришам по службі

Це непрофесійно. «Це може породити непорозуміння та когось скривдити», - зазначає Роббінс.

10. Спілкуйтеся зі своїм колегою

Можливо, він не такий вже й ледар. Можливо, він просто неясно уявляє свої завдання та строки. «Будьте точними відносно цілей, строків і зобов'язань, - зауважує Роббінс. - Іноді справа не в їхній ліні, а в тому, що вони не вміють організувати свою роботу та час». Також завжди є шанс, що їх займає якась особиста справа. Їх можуть відволікати проблеми зі здоров'ям або в родині. «Потрібно пам'ятати, що в житті трапляється різне», - підсумовує Роббінс.

Джерело: http://e-mba.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад