П’ять рішень, якщо не знаєте, що відповісти на співбесіді

 

Вже багато разів говорилося, що до співбесіди потрібно готуватися і заздалегідь репетирувати відповіді на поширені запитання. Проте часто трапляється так, що питання рекрутера може застати вас зненацька і ви не знаєте, що саме на нього відповісти. Кожна хвилина вашого мовчання чи незрозумілі відповіді лише погіршують ваше становище, а фраза «Я не знаю» – взагалі табу для співбесіди. Тож пропонуємо вам готуватися і до непередбачуваних ситуацій та знати, чим замінити таку підступну фразу.

«Я не знаю» на співбесіді підкреслює вашу некомпетентність, незацікавленість у вакантній посаді та наштовхує рекрутера на думку, що насправді ваш досвід та навички їм не підходять.

Зберігайте спокій

Для початку не потрібно панікувати. Якщо розумієте, що страх вас поглинає, зробіть декілька ковтків води. Ця пауза допоможе прийти в себе та, можливо, вигадати влучну відповідь. Приборкайте своє тіло і випромінюйте впевненість, тоді навіть нашвидкоруч віднайдені відповіді прозвучать переконливо.

Ставте запитання

Часто трапляється так, що співрозмовники з різних причин можуть неправильно зрозуміти один одного. Тож не соромтеся поставити рекрутеру уточнювальне запитання, аби краще відповісти та попасти в яблучко. Запитання до рекрутера не лише виграють час, а й покажуть вашу небайдужість.

Не пропускайте важливого

Під час розмови з роботодавцем намагайтеся бути максимально зосередженим, не пропустіть жодної деталі. Вступна інформація про компанію може стати у пригоді під час відповіді на запитання на кшталт «Чому ви хочете у нас працювати?». Або ж часто у самому питанні можна знайти потрібну відповідь чи зрозуміти, що саме хоче саме почути рекрутер.

Не мовчіть

Мовчати у відповідь на запитання ще гірше, ніж визнати свою некомпетентність. Якщо ви маєте хоч невелике уявлення про те, що запитує у вас роботодавець, починайте говорити. Під час своєї відповіді ви можете зрозуміти реакцію рекрутера та краще сформулювати її завершення.

«Я не знаю, але…»

Безумовно, є запитання, які ні в якому разі не передбачають відповіді: «Я не знаю». До них можна віднести: «Чому ви звільнилися з минулого місця роботи?», «Ким ви бачите себе через 5 років?», «Чим вас зацікавила наша вакансія?», «Що для вас важливо під час вибору місця роботи?», «Чому ми повинні найняти саме вас?» тощо.

Проте в деяких випадках краще визнати, що вам не вистачає знань у деяких аспектах, зате ви знаєте, чим їх компенсувати. Наприклад, на запитання «Ви знаєте механізм створення сайту?» за нестачі необхідного досвіду краще відповісти: «Ні, не знаю. Проте я швидко вчуся, вмію працювати в команді та уважний до деталей. Тож колективна робота над створенням сайту мені під силу».

Як підсумок: якщо ви готувалися до співбесіди, то шанси, що на інтерв’ю ви не знатимете відповіді на якесь із запитань, дуже низькі. Тож не нехтуйте таким важливим етапом під час працевлаштування та отримуйте пропозицію про роботу у компанії мрії.

https://thepoint.rabota.ua/

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад