Справедливий соціальний захист

Щоб успішно інтегруватися в суспільстві, особи з обмеженими фізичними можливостями потребують справедливого соціального захисту і відповідних умов життя. Службою зайнятості цим людям приділяється особлива увага, запроваджуються нові підходи до вирішення проблем їх зайнятості. Зокрема, відповідно до Законів України «Про зайнятість населення» і «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», Державна служба зайнятості сприяє трудовій реабілітації та працевлаштуванню громадян з особливими потребами з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) на вільні та новостворені, або пристосовані для інвалідів робочі місця заявлені підприємствами. 

З цією метою державною службою зайнятості постійно ведеться облік осіб з інвалідністю, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні, та облік робочих місць, на які, за інформацією підприємств, можуть бути працевлаштовані громадяни цієї категорії.

Щоб стати на облік у центр зайнятості, особа з інвалідністю має надати наступні документи: паспорт, трудову книжку, документ про освіту, довідку до акта огляду МСЕК та індивідуальну програму реабілітації (видається при отриманні групи інвалідності МСЕК).

Сприяння працевлаштуванню відбувається з урахуванням висновків медико-соціальних експертних комісій (для повнолітніх інвалідів) та лікарсько-консультативних комісій лікувально-профілактичних закладів (для неповнолітніх).

Так, МСЕК і ЛКК проводять експертизу професійної придатності осіб з особливими потребами, що здійснюється насамперед для професій (спеціальностей), за якими ці люди працювали, навчалися, а також для професій (спеціальностей), здобуття яких можливе в майбутньому. Вказується перелік професій і рівень кваліфікації, який збережений у тому чи іншому ступені професійної придатності. Обов’язково вказуються відомості про придатність до відповідної професії: у повному обсязі, з обмеженням обсягу виконуваних робіт та визначенням тривалості робочого дня. Зазначається перелік професій, спеціальностей, що рекомендуються до освоєння при професійному навчанні, перепідготовці.

Обов’язково надаються рекомендації щодо форми організації навчання: у загальноосвітньому навчальному закладі, у спеціально організованих умовах (спеціальна загальноосвітня школа, школа-інтернат, спеціальний клас (група у відповідному навчальному закладі), спеціальна навчальна програма, легкий режим навчання та інше.

МСЕК та ЛКК здійснюють докладний опис усіх чинників та елементів майбутньої трудової діяльності особи з інвалідністю, в якому обов’язково зазначаються протипоказання за станом здоров’я інваліда до певних видів професійної діяльності, умови праці (важкість, напруженість, режим праці та відпочинку, форма організації праці, санітарно-гігієнічні чинники) тощо.

Розв’язання проблем зайнятості інвалідів залишається на сьогодні актуальним як для служби зайнятості, так і для тих організацій, які зацікавлені у їх вирішенні. Лише об’єднавши зусилля роботодавців, служб, що опікуються долею інвалідів, Фонду соціального захисту інвалідів можна досягти вагомих результатів у повернені осіб з обмеженими фізичними можливостями до продуктивної зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад