Як боротися з дискримінацією шукачів за віком?

Є навіть такий термін "єйджизм" (від англійського age – вік) – негативне ставлення до людей старшого віку. Так, наприклад, у США автора такого оголошення обов’язково притягнули б до відповідальності за дискримінацію. Навіть у трудовому законодавстві є стаття, що забороняє відмовляти у роботі через вік. В нашій же країні притягнути керівника, який відмовляє у роботі через вік, навряд чи вийде.

Чому ж роботодавці хочуть бачити на робочих місцях тільки молодих співробітників? Тут є декілька причин:

- по-перше, більшість із них – самі молоді люди. Не кожен горить бажанням мати у себе в підпорядкуванні людину удвічі старшу і розумнішу за себе;

- по-друге, спрацьовує стереотип: якщо жінці за 40, це означає, що у неї здоров'я вже не те, змога навчатися нульова, мотивація на успіх відсутня. Але багато жінок "у віці" і виглядають чудово, і почувають себе куди більш упевненими, повними сил і прагнень, ніж деякі представники молоді. Такі жінки, зазвичай, мають налагоджений побут, міцну родину і вже дорослих дітей. тому всі свої зусилля можуть направити на роботу. Хіба не про такого співробітника мріє кожен роботодавець? Стає навіть смішно, коли читаєш в оголошенні вимоги "до 35 років". Бути впевненим у тому, ніби "після 30 років" життя закінчується – можуть тільки дуже молоді керівники.

А Ви готові до конкуренції?

Проте є нові сфери, в яких людям після 40 років особливо складно освоїтись, і там традиційно працюють молоді: наприклад, програмування або бізнес-продажі. А ось якщо Вам пощастило отримати професію лікаря, юриста або бухгалтера з високим рівнем кваліфікації, то нікому і в голову не прийде поцікавитись, скільки Вам років.

Хоча роботодавці в деяких випадках і можуть мати рацію стосовно того, чого у Вас дійсно не вистачає для конкуренції з "молодим та завзятим". Пропонуємо Вам звернути увагу на наступне:

- вища освіта можливо застаріла. Якщо Ваших знань недостатньо для зайняття тієї чи іншої посади, то Вам рекомендовано відвідати курси підвищення кваліфікації, або курси професійного навчання та перенавчання, якщо Ваша спеціальність взагалі не затребувана на сучасному ринку праці;

- комп’ютерні технології. Якщо з комп’ютером Ви ще не на "ти", закінчіть відповідні курси, щоб освоїти його на рівні користувача;

- іноземна мова. Скористайтесь самовчителем англійської мови і починайте запам’ятовувати найбільш поширені фрази. Намагайтесь узяти за правило щодня вивчати 10 нових слів – це один із методів тренування власної пам'яті;

- зовнішній вигляд. Зустрічають у нас, зазвичай, по зовнішньому вигляду, тому не нехтуйте своєю зовнішністю: зробіть зачіску, манікюр, одягніться акуратно і скромно, але не одноманітно. А головне, усім своїм виглядом демонструйте бадьорість, оптимізм і активну життєву позицію.

А зараз, коли Ви знаєте, яким цінним працівником Ви є для майбутнього роботодавця, налаштуйтесь на позитив, розправте плечі і впевнено йдіть на співбесіду – вперед до нових звершень.

Джерело: Запорізький обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад