Двічі в одну річку не ввійдеш?!

Олексій майже два роки пропрацював у міжнародній консалтинговій фірмі. І робота, і зарплата начебто влаштовували, але ж завжди хочеться більшого. Від знайомого, який працює в одній з львівських софтверних фірм, дізнався, що вони шукають фінансового директора. Вирішив спробувати свої сили. Пройшов чимало випробувань — співбесіду з менеджером з персоналом, з директором, здав іспит з ділової англійської. Його кандидатуру погодили. І от коли Олексій уже написав заяву на звільнення та допрацьовував останні два тижні на старій роботі, йому зателефонували та повідомили, що обов’язки фінансового директора наразі суміщатиме генеральний директор. Втішили, що якщо з’явиться вакансія, його кандидатуру розглянуть у першу чергу.

Забрати заяву на звільнення та попроситись назад Олексію не дозволила гордість. Почав шукати іншу роботу. Думав, з його досвідом та вільним знанням англійської це буде не проблема. Проте банки зараз практично не набирають людей. Можна влаштуватись в аудиторську фірму, але далеко не на керівну посаду. Для людини, яка звикла отримувати сім тисяч гривень на місяць, три-чотири тисячі — смішна сума. Переїжджати до Києва не хочеться, бо ні житла, ні друзів. Отож, поживши два місяці у статусі безробітного, чоловік вирішив організувати власну консалтингову фірму.

Випадків, коли зі старої роботи звільнився, а на новій не прижився, безліч. Що робити у такому випадку? Наступити на гордість і проситись назад? А якщо відмовлять? Адже далеко не кожен роботодавець погодиться прийняти назад “блудного сина”.

У США випадки, коли людина по кілька разів влаштовується на одну й ту ж фірму, не рідкість. На Заході недолік, якщо у вашому резюме лише одна компанія, навіть якщо ви працювали там бездоганно впродовж кількох років. Якщо працівник звільнився, пропрацював у іншій компанії і вертається назад, це лише плюс для нього. Зрозуміло, якщо він раніше не звільнявся зі скандалом. У нас лишились радянські традиції, коли роботу вибирали одну на все життя. Ти міг просуватись по службі, але на рідному заводі. Якщо людина звільняється, її сприймають як зрадника.

Зрозуміло, причини для звільнення бувають різні. Адекватний керівник поставиться з розумінням, якщо підлеглий піде в іншу фірму на вищу посаду з більшою зарплатнею, якщо не може забезпечити йому кар’єрного зростання. Якщо ж працівник звільнився через конфлікт з начальством чи з кимось з колег, а потім проситься назад, навряд чи йому будуть раді. Буває, що керівник сам провокує людину на звільнення, мовляв, таких як ти – на рубель відро. Але коли людина йде з посади, виявляється, що замінити її ніким. Фахівець її рівня на таку зарплату не погодиться, а ті, хто згоден, нічого не вміють. Тоді уже шеф змушений сам просити працівника назад.

“Якщо працівник холдингової компанії претендує на керівну посаду, то він може звільнитись, щоб попрацювати в іншій фірмі на вищій посаді. І уже з набутим досвідом прийти на керівну посаду у своїй компанії. Якщо людина звільнилась, а потім хоче повернутись назад на ту ж посаду, яку вона займала, брати її не варто. Варто також пам’ятати, що є категорія людей, які вертаються, щоб помститись, – каже консультант компанії «HR-practice» Оксана Литвиненко. – Те ж саме стосується і працівників. Повертатись у компанію, з якої ти звільнився, не варто, навіть якщо тобі пропонують значно кращі умови, ніж раніше. Люди не змінюються. Якщо у вас були конфлікти з цим директором, вони нікуди не подінуться, поки він лишатиметься на своїй посаді. Вернутись можна, лише якщо на фірмі змінилось керівництво або компанія починає нові напрямки діяльності, запускає нові продукти. Тобто якщо насправді змінюються умови праці. Якщо вам обіцяють кращі умови, але фактично в діяльності фірми нічого не змінилось, не вірте”.

До речі...

Дослідники кадрового порталу Superjob.ru з’ясували, що 41% чоловіків готові вернутись у компанію, з якої вони свого часу звільнились. Жінки не так легко повертаються назад – 37% представниць слабкої статі погодилися б вернутись на попереднє місце роботи. При цьому 29% працівників обох статей категорично проти повернення на стару роботу.

Джерело: http://www.wz.lviv.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад