Як реагувати на критику: поради психологів

Правило конструктивної хорошої критики говорить: «Не подобається – критикуй, критикуєш – доведи, знаєш – запропонуй». Але в звичайному житті найчастіше нас критикують не тільки необгрунтовано, але й не завжди коректно. Як на це правильно реагувати – декілька порад від психологів.

Спокій і тільки спокій

Не сприймайте все занадто серйозно та не беріть близько до серця. Якщо вам написали осуджуючий лист – вибачтеся спокійно та візьміть паузу. Якщо висловили щось в обличчя – не перебивайте співрозмовника. Вислухайте. Агресія у відповідь тільки покаже вашу слабкість і не додасть вам честі в очах опонента.

Знайдіть раціональне зерно

Швидше за все (якщо вас не хотіли зачепити спеціально й зробити боляче), вас критикують, щоб зробити краще. Подумайте, що з того, на що вам вказали, дійсно має місце і над чим потрібно попрацювати. Тільки не потрібно виправдовуватися і намагатися довести свою правоту. Можна шанобливо відповісти в стилі «дякую за вашу думку, я подумаю про це» або «я вас почув». А на дозвіллі проаналізуйте ситуацію – можливо, дійсно є, над чим попрацювати.

Уточніть і деталізуйте

Перепитайте того, хто критикує, чи правильно ви зрозуміли, що... Попросіть навести конкретний приклад, розставте разом крапки над «і». Особливо добре це працює в разі критики з боку близьких людей і членів сім'ї.

Спробуйте зрозуміти мотиви критика

Якщо це ваші батьки – це одне, керівник, підлеглий, рецензент вашої роботи – це різні рівні та вимагають різної реакції. Спробуйте зрозуміти, що рухало людиною, коли вона висловлювала свою критику. Хотіла допомогти, хотіла образити, вивести вас з рівноваги або просто вколоти? Є маса варіантів – подумайте, що за цим стоїть в конкретно вашому випадку. А потім зробіть вибір – прийняти це як підказку, проігнорувати чи зробити ще щось. Але практика показує, що іноді краща реакція – її відсутність.

Чого точно не варто робити:

  • обурюватися у відповідь;

  • виправдовуватися;

  • сперечатися;

  • ображати опонента;

  • приймати все за «чисту монету»;

  • занадто серйозно до цього ставитися.

Як говорив Аристотель, можна уникнути критики, але тільки в одному випадку: якщо ти нічого не робиш і нічого не являєш собою. В інших випадках це неможливо. Всім сподобатися не можна, тому не варто надто серйозно ставитися до чужої думки.

https://hrliga.com/

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад