«За двома зарплатами»: як поєднувати роботу та підробіток

Підробіток – гарна ідея для тих, кому не вистачає заробітної плати. Ми знаємо багато прикладів, коли маркетологи, дизайнери та розробники ведуть додаткові інтернет-проекти, бухгалтери беруть на аутсорс по 10-15 дрібних компаній, а кадровики займаються підбором персоналу для декількох фірм.
Але це лише одна сторона сумісництва – підробіток необов’язково повинен бути «за професією». Це ще й чудовий спосіб отримати нові знання в іншій галузі й використовувати «по максимуму» свій робочий потенціал.
Застосовуючи всі свої таланти, навички та вміння, фахівці часто змінюють рід діяльності, перетворюючи вчорашній підробіток в нову професію або власний бізнес. Але тут вкрай важливо правильно розрахувати власні сили, щоб все встигати та з часом не перегоріти.
Не беріть більше, ніж можете подужати
Вам потрібні гроші, й ви берете додаткову роботу? Добре, але будьте обережні: якщо набрати купу проектів, не замислюючись про графік, постраждає те, що у вас вже є, і зрештою замість продуктивності буде одне виснаження. Дивіться на речі тверезо, реально розраховуйте свої можливості.
Грамотно плануйте свій час
Це – запорука успіху. Вам потрібно організувати обидва робочих процеси так, щоб не зривати терміни й не з’їхати з глузду. Без планування обов’язково щось піде не так. Тому привчайтесь складати списки справ, фіксувати робочі завдання, вести облік часу, записувати терміни дедлайнів та користуватися різними планувальниками. Застосування сучасних гаджетів, скайп, різноманітні чати можуть істотно полегшити вам роботу, особливо дистанційну.
Диктофон – надзвичайно корисна функція в смартфоні. Можна швидко проговорити свої плани та справи, майбутні ідеї. Це дуже зручно й дає можливість робити записи в будь-якому місці: в автомобілі або навіть дорогою додому.
Запишіть всі робочі справи в один календар, позначте їх різними кольорами – це допоможе вам не заплутатися в потоці різноманітних завдань. Так ви наочно побачите всі дедлайни й відразу зрозумієте, які з них не вийде виконати в термін.
Раціонально використовуйте кожну хвилину
Використовуйте час в ситуаціях вимушеного очікування (черга, затори, дорога) для того, щоб відповісти клієнту чи накидати план звіту/презентації/пропозиції.
Погортайте книги по тайм-менеджменту. Виберіть принципи, які підійдуть особисто вам, і побудуйте на них свою власну систему особистої ефективності.
Працюйте в офлайні
Безліч людей не можуть довго прожити без соціальних мереж. З якоїсь дивної причини, навіть знаючи про наслідки «залипання» в інтернеті, ми продовжуємо дарувати йому свій час годинами.
Коли у вас дві роботи – це недозволена розкіш, тож знайдіть і збережіть все, що потрібно для вашої роботи. Вимкніть інтернет. Щоб врятувати себе й власну продуктивність, встановіть додаток-обмежувач, який блокуватиме соціальні ресурси чи інші сайти, на які у вас є звичка заходити «на пару хвилин».
Спробуйте «дистанційку»
Якщо у вашій компанії є така можливість – скористайтеся нею, якщо ні, можливо, вам вдасться домовитись про роботу з дому хоча б декілька днів на тиждень. Працюючи дистанційно, можна заощадити сили та час на дорогу, гроші на обід та проїзд, а вивільнені ресурси вкласти в підробіток.
Важливо розуміти, що віддалена робота – це не те ж саме, що фріланс або вільний графік. Вам доведеться бути на зв’язку в тому ж графіку, що і в офісі, і виконувати таку ж кількість завдань, що і зазвичай.
Розставте правильно пріоритети
Що вам зараз важливіше – робота чи підробіток? Якщо ви взяли додаткове навантаження заради грошей, в пріоритеті у вас постійна робота, і нехтувати завданнями на ній не варто.
Інший варіант: ви хочете в майбутньому зробити ваш підробіток основною роботою, а поки що напрацьовуєте досвід, шукаєте клієнтів і прокачуєте навички. У такій ситуації основна робота зазвичай приносить більше доходу, ніж підробіток. Зате у підробітку більший потенціал для вашого майбутнього.
Подумайте, чи точно ви хочете змінити діяльність? Якщо так – сміливо ставте підробіток в пріоритет і ставтеся до нього як до особистого бізнес-проекту.
Неважливо, що саме ви робите: пишете статті, допомагаєте з бухгалтерією, печете торти, займаєтесь репетиторством, розкручуєте акаунти в Інстаграмі чи таксуєте у вільну хвилину. Будь-який маленький підробіток згодом може вирости у великий проект.
Не забувайте про відпочинок
Якщо після восьми годин в офісі кожен день продовжувати працювати вдома, можна досить швидко перегоріти. Це стосується й підробітку на вихідних. Тож разом з графіком роботи вам треба скласти й графік відпочинку. Введіть особисті жорсткі правила: «я не працюю в неділю» або «ніякої роботи після 22:00».
Відведіть час для сім’ї та домашніх обов’язків: не забувайте, що крім зароблених вами грошей, рідним потрібні ще й ваша увага, і ваша допомога в побутових питаннях.
Пам’ятайте, заради чого ви так багато працюєте
Завжди бувають такі дні, коли хочеться кинути все розпочате й поїхати якомога подалі від турбот та проблем. Частіше нагадуйте собі, заради чого ви все це почали. Нехай у вас буде мета, яка грітиме душу навіть у найважчі дні. І вона буде вас дійсно по-справжньому надихати й мотивувати.
https://www.work.ua/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад