Про що розповість HR-у ваше хобі

Не варто писати у резюме, що «робота займає 100% часу, тому на хобі сил не залишається».
Багато пошукачів не надають значення такому пункту у резюме, як «хобі», – або взагалі ігнорують, або пишуть щось односкладове типу «книги» або «торти». І даремно, адже захоплення можуть багато про що розповісти і допомогти розкрити потенціал майбутнього співробітника.
Складаючи резюме, врахуйте: по-перше, інформація про хобі не повинна займати багато місця, особливо якщо у вас невеликий досвід роботи; по-друге, уникайте занадто загальних понять, наприклад «комп'ютери», оскільки рекрутер може подумати, що ви не вивчаєте нову мову програмування, а просто весь вільний час проводите за комп'ютерними іграми.
Про що може розповісти спеціалісту з кадрів ваше хобі — проаналізували експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.
1. Ви граєте в командні ігри — волейбол, футбол, баскетбол. Тут все очевидно — ви вмієте бути частиною команди, взаємодіяти з колегами і якщо треба брати на себе лідерські обов'язки.
2. Ви робите те ж саме, але професійно, наприклад, маєте розряд з якогось виду спорту або граєте за збірну району з футболу. Це говорить про постійне самовдосконалення — дуже цінна якість для роботи. Стосується не тільки спортивних досягнень, але і будь-яких інших — кулінарії, шиття, в'язання. Ви не кидаєте справу на півдорозі, а також умієте раціонально використовувати час.
3. Ви організовуєте друзів для гри у мафію чи квести, проводите вечірки «для своїх», перебуваєте в батьківському комітеті в школі (хоча хобі це не назвеш) – ви неформальний лідер у колективі. Таким самим, у розумінні HR-а, як варіант, будете і для колег.
4. Стрибки з парашутом, скелелазіння та інший екстрим. Ви організовані, зосереджені, уважні, вмієте чітко планувати і дотримуватися графіка. Але! Водночас захоплення екстремальними видами спорту може свідчити про схильність до необдуманого ризику. Тому подумайте, чи варто розповідати про таке хобі потенційному роботодавцю.
5. Шахи. Ви психологічно стійкі і не схильні до імпульсивних рішень.
6. Малювання, фотографія. Ви вмієте помічати деталі, вибирати краще, дивитися на об'єкт під іншим кутом. Ці навички можуть стати в пригоді, наприклад, при реалізації робочого проекту, адже ви здатні креативно підійти до повсякденного завдання.
7. Подорожі (не лише пасивне «валяння» на пляжі готелю з «олл інклюзив», а самостійне планування маршруту). Ви — активний і креативний працівник, у якого будуть горіти очі і ладитися будь-яка справа, якщо достатньою мірою вас зацікавить.
Не варто писати у резюме щось типу «робота займає 100% мого часу, тому на хобі часу і сил не залишається». Це може свідчити про вашу скритність чи невміння планувати. Але і занадто захоплюватися, розповідаючи захлинаючись про своє хобі, теж не варто — у HR-а може скластися враження, що улюблене заняття для вас важливіше роботи. Також питання про хобі — це своєрідний детектор брехні для кандидатів. HR-и особливо люблять застосовувати його для оцінки soft skills (комунікабельність, уміння працювати в команді, навички самопрезентації). Врахуйте це при складанні резюме.

Як хобі допоможе кар’єрі?

Ну і зовсім табу — привласнювати собі неіснуючі хобі тільки тому, що цим захоплюється керівництво. Краще постарайтеся розповісти про свої справжні інтереси в такому ключі, щоб вони доповнювали ваш образ ідеального фахівця. При цьому варто пам'ятати і про те, що якщо у вас є кілька хобі, то в резюме краще вказати саме те і/або ті, які будуть вдало резонувати з посадою, на яку ви претендуєте.

https://kiev.hh.ua/article/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад