Як знайти роботу, якщо вам за 40 і немає професійного досвіду

Шукати роботу в 40+ непросто. Особливо жінкам. Особливо без професійного досвіду. Будемо чесні, до представниць прекрасної статі з таким «багажем» ставляться з обережністю, їх рідко запрошують на співбесіди та ще рідше беруть на роботу. Це не є добре, але до цього потрібно бути готовим.


Куди можна піти працювати

Для початку визначте галузь, в якій ви хочете працювати та куди вам буде найлегше пробитися. Тут можуть бути наступні варіанти.

 

1. Хобі як бізнес

Сьогодні затребувана ручна робота, і все, що зроблено руками, у вас розхапають, як гарячі пиріжки (при правильній презентації товару). Чим ви захоплюєтеся? Може, торти печете, шиєте одяг або вирощуєте сортові фіалки? Презентуйте готові вироби в інтернеті, беріть участь у міських ярмарках, проводите майстер-класи, рекламуйте свій товар. Пам'ятайте, трохи зусиль – і захоплення може стати вашою професією.

 

2. Підприємництво

Якщо у вас є комерційна жилка, спробуйте відкрити свою справу. Починайте з малого, наприклад торгівлі господарчими товарами, свіжою зеленню, овочами, фруктами, які ви вирощуєте на дачі тощо. Фінансові вкладення тут невеликі, зате перспективи непогані.

 

3. Робота в Інтернеті

Рерайт, авторські права, опис товарів і відгуки на фільми зараз дуже затребувані на ринку виробництва контенту. Якщо у вас високий рівень грамотності, ви вмієте скласти слова в зв'язкові пропозиції, оперативно пишете, то зможете знайти своє місце в цій сфері.

 

4. Робота з дітьми

Це зайнятість для активних жінок, які вже виростили своїх дітей, люблять і вміють ладнати з малечею. Безумовно, без відповідного досвіду своє чадо вам навряд чи хто довірить, але можна спробувати стати нянею для дітей сусідів, друзів або знайомих. Так ви отримаєте необхідні вміння та, що найголовніше, рекомендації.

 

5. Продажі

Сфера, через яку найлегше увійти в будь-яку організацію. Деякі компанії навмисно шукають менеджерів з продажу без досвіду роботи, оскільки легше навчити людину з нуля, ніж перенавчати.

Якщо ж в процесі ви зрозумієте, що продажі – не ваше, можете спробувати себе на іншій позиції у цій же компанії.

 

4. Інша робота за наймом

Її ніхто не відміняв, і у вас є шанс працевлаштуватися на завод, в пекарню, кондитерський цех, де завжди потрібні кадри. Але тут виникає тонкий момент – в 40 років без досвіду роботи дуже складно конкурувати з більш молодими претендентами на посаду. Тому, якщо ви зважилися стати найманим працівником, у вас повинні бути незаперечні переваги, які допоможуть зайняти місце на ринку праці, і рекрутер віддасть перевагу вам.

 

Як ще собі допомогти

Щоб отримати роботу в 40, вам доведеться взятися за навчання і вдосконалювати себе.

 

Отримуйте нові знання. Ніколи не пізно вчитися. Історії відомі випадки, коли люди отримували свою першу освіту в 50, 60 і навіть 80 років. Вивчіть обраний напрям, пориньте в теоретичну базу та сміливо рухайтеся назустріч успіху. Якщо, наприклад, ви вирішили стати менеджером зі збуту, але у вас немає абсолютно ніякого досвіду в цій сфері, подивіться в інтернеті безкоштовні вебінари, щоб бути в темі.

 

Оновлення знання. Якщо все ж певний багаж знань є, але ви давно ним не користувалися, актуалізуйте всі ваші пізнання за фахом.

 

Намагайтеся потрапити на співбесіду. Нехай це стане вашою основною метою – головне потрапити на інтерв'ю і уявити себе в кращому світлі перед роботодавцем. Шукайте пропозиції у газетах і на сайтах з працевлаштування, зверніться за допомогою до центру зайнятості, напишіть резюме, навіть якщо писати нема про що, розсилайте його на всі відповідні вакансії.

 

Готуйтеся до співбесіди ще до того, як вас на неї запросили. Вчіться себе пропонувати. Пошукайте свою конкурентну перевагу, сформулюйте, чим ви кращі за тих, хто нещодавно закінчив університет. Наприклад, ви можете сказати, що у вас сильна фінансова мотивація, ви не збираєтеся в декрет, легко знаходите спільну мову з людьми та розумієте тих, хто не зацікавлений змінювати роботу та інше. Подумайте, і ви обов'язково знайдете її – вашу сильну сторону.

 

Тренуйтеся. Є думка, що люди, які довгий час сиділи вдома, а коло їхнього спілкування становили рідні та друзі, гірше адаптуються в колективі. Тому готуйтеся, програйте сценарій співбесіди, різні ситуації, які можуть виникнути в процесі входження в посаду (поведінка в перший робочий день, конфлікти, робочий процес).

 

Будьте гнучкими. Не поспішайте відмовлятися від роботи, якщо вас не влаштовує рівень зарплати або інші умови, підіть назустріч роботодавцю. Адже зараз краще прийняти пропозицію, а в майбутньому показати, що ви хороший працівник, і попросити щось змінити.

Робоче життя після 40 є. Головне – діяти, не опускайте руки та не бійтеся виходити із зони комфорту.

https://www.work.ua/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад