Як підготуватися до відпустки

 

Одна справа – кинути у валізу шорти, купальник/плавки, шльопанці, засіб для засмаги та засіб від комарів. Зовсім інша – створити умови, при яких вас не будуть «смикати» з офісу щопівгодини.

Важливість завдання розуміє той, хто хоча б один раз провів половину відпустки в кімнаті готелю (будиночка, бунгало, куреня) з ноутбуком, виконуючи робочі завдання (звичайно ж, термінові та важливі).


За декілька місяців до відпустки

Відпустку бажано планувати заздалегідь. Інакше може вийти так: ви купили квитки за тисячу доларів, забронювали кімнату в готелі, купили пляжні шльопанці та рушник у тон – і за день до від'їзду з'ясовується, що завтра весь офіс зустрічає важливого клієнта, і вам потрібно бути на місці, тому що ви – менеджер проекту та взагалі ключова фігура.

Подумайте про відпустку заздалегідь і переконайтеся, що ваші особисті плани не суперечать планам компанії. Ми не трудоголіки – ми маємо на увазі стратегічні плани, від яких залежить майбутнє компанії, і ваша кар'єра, власне теж.

Узгодьте дату відпустки з керівником і з колегами, з якими ви працюєте в одній команді. До узгодження не робіть різких рухів у плані організації відпочинку.

 

За місяць

Проскануйте дедлайни. Визначтеся, які завдання ви повинні вирішити в обов'язковому порядку. Встановіть орієнтовні терміни – коли ви повинні завершити роботу по кожному конкретному завданню, причому не затягуйте до останнього: нехай у вас залишиться до від'їзду декілька вільних днів (не сумнівайтеся, без роботи в ці дні ви все одно не залишитеся).

Підготовка не означає, що ви виключаєте форс-мажори. Форс-мажори будуть (без них ніяк). Але ви спокійніше проведете час і під час відпочинку не доведеться перевіряти пошту щогодини.

 

За два тижні

Підготуйте зміну.

У сенсі, проведіть інструктаж для людини, яка замінить вас на час вашої відпустки.

Причому мова не про те, щоб узгодити кандидатуру з керівником і віддати наступнику список ключових контактів.

Посадіть колегу за свій робочий стіл, посидьте з ним, розкажіть детально, що він повинен робити. Подивіться, як він справляється з вашими завданнями. Дайте поради, як справлятися краще.

Подумайте про те, що час, який ви використовуєте таким чином – це інвестиція в ваше власне благополуччя (після повернення хто буде розбирати завали? Ото ж бо). І для компанії це важливо.

 

За тиждень

Дайте знати керівнику та колегам, наскільки ви будете виключені з робочих процесів.

Наприклад, це дві великі різниці: якщо ви будете перевіряти пошту два рази в день або раз на три дні; чи можна буде до вас додзвонитися чи ні.

Домовтеся заздалегідь, як ви будете підтримувати зв'язок, наскільки часто ви будете це робити.

Звичайно, і начальнику, і колегам добре, якщо ви будете на зв'язку часто. Але це не означає, що вам потрібно залишатися на зв'язку весь час. Пам'ятайте: мова йде про заслужену вами, законну відпустку. А у відпустці прийнято відпочивати, розслаблятися і відновлюватися.

 

За день

В останній робочий день сіяйте посмішкою, хваліться капцями (які в тон рушника) і попивайте мохіто, побрязкуючи кубиками льоду в келиху. Жарт.

Зберігайте робочий настрій, тому що колеги у відпустку не їдуть. Вони залишаються тут, і хтось навіть буде виконувати вашу роботу. Так що акуратніше з позитивом.

А ось що дійсно потрібно зробити, так це відправити листа (можна використовувати шаблон) ключовим фігурам – колегам, клієнтам, партнерам, підрядникам – і повідомити, з ким вони можуть зв'язатися з тих чи інших питань, чи можуть вони зв'язатися з вами в якісь то дні (припустимо, поки ви ще не виїхали за кордон); тут можна й повідомити початок вашої відпустки та закінчення.

В останні години перед від'їздом спробуйте усвідомити, що ви їдете відпочивати. Відпустка пролетить швидко. Чим швидше ви налаштуєтесь на хвилю відпочинку, тим тривалішим вам здасться цей проміжок життя.

І не рахуйте дні до закінчення відпустки, а то ми вас знаємо... Насолоджуйтеся кожним днем, набирайтеся сил і нових вражень.

http://hrliga.com

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад