Співбесіда в режимі он-лайн

Он-лайн-співбесіди стають дуже популярними й актуальними для багатьох кадрових агентств, які можуть відійти від практики проведення телефонних інтерв'ю, якщо кандидат перебуває досить далеко від місця локалізації кадрової компанії, і немає можливості зв'язатися з ним інакше. Більше того безперечно телефонні інтерв'ю мають дуже великий мінус-відсутність візуального контакту, а згідно з твердженнями багатьох психологів такий контакт необхідний, тому що аналіз міміки, жестів дозволяє ще як мінімум на 40% скласти своє враження про кандидата. А при проведенні інтерв'ю на деякі професії спостерігати за тим, як поводиться шукач просто необхідно. Наприклад, якщо він претендує на посаду бізнес-тренера, і йому доведеться багато та часто привселюдно виступати. Таке питання повністю знімається при он-лайн співбесідах, особливо якщо ми говоримо про високий ступінь якості зображення та звуку, таке інтерв'ю може бути максимально наближене до реального.

Про плюси співбесіди «нового покоління»

Он-лайн співбесіда має масу переваг для шукача, які можуть спрацювати йому на користь, таким чином, сховавши недоліки й однозначно продемонструвавши переваги.

По-перше, для тих людей, хто панічно боїться співбесід, з'являється можливість розслабитися. Адже, швидше за все, ви будете проходити його в неформальній обстановці, удома або в якомусь кафе. Ви зможете спокійно обміркувати будь-яке питання, або у випадку якщо не зможете знайти відповіді на нього, пославшись на технічні неполадки, виграєте час і зможете обміркувати можливість обійти незручну ситуацію.

Також це економія часу та грошей. Що стосується часу, вам не потрібно буде відпрошуватися з роботи, шукати причини своєї відсутності. Не секрет, що перебуваючи в стадії пошуку роботи, багато шукачів продовжують працювати на колишньому місці, і відповідно не готові афішувати свої плани відносно майбутньої кар'єри, до того ж пошук роботи може розтягнутися, а збирати на собі косі погляди колег нікому б не хотілося. На допомогу приходять он-лайн співбесіди, які дозволяють провести інтерв'ю в зручний для кандидата час, до того ж якщо компанія віддає перевагу багатоступінчастому інтерв'ю, а кандидат не має можливості постійно бути присутнім на них - це може стати відмінною можливістю продемонструвати свої якості та навички керівникам відразу декількох рівнів і не витрачати додатковий час на ще одну співбесіду. Що стосується матеріальної сторони питання, на практиці фінансові витрати, пов'язані з оплатою проїзду або проживанням в іншому місті, не завжди виправдані та раціональні. У кожному разі якщо ви не пройдете співбесіду, і відповідь щодо вашої кандидатури буде негативною, ніякої компенсації витрат ви не одержите. У цьому плані он-лайн-інтерв'ю набагато економічніше як для шукача, так і для роботодавця або рекрутера.

Як підготуватися до он-лайн співбесіді?

Незважаючи на те, що комусь он-лайн співбесіда здасться не складнішою за звичайний діалог через Інтернет, все-таки дуже важливою є попередня підготовка, як і при звичайному (реальному) інтерв'ю. Тут мова йтиме як про підготовку до безпосереднього діалогу, коли потрібно продумати, що ви будете говорити і як відповідати на запитання, також важливо особливу увагу приділити технічній стороні співбесіди, тобто тому обладнанню, що не підведе вас у несподіваний момент і не стане каменем спотикання при прийманні на роботу.

1. Спочатку думаємо, потім говоримо. Що стосується безпосередньо процесу співбесіди, ви повинні будете продумати заздалегідь відповіді на запитання, подумати про різні ситуації, які можуть бути спровоковані інтерв'юером для того, щоб перевірити вас «на міцність». Безумовно, перед очима у вас може бути якась додаткова інформація, що допоможе вам не розгубитися при розмові, наприклад, короткі відомості про компанію (безумовно, ретельно вивчені вами попередньо) або ваше портфоліо.

2. Зустрічають за одягом…Також заздалегідь продумайте свій гардероб, костюм повинен бути відповідним. Незважаючи на те, що ви при інтерв'ю не будете перебувати в кабінеті потенційного керівника, все-таки повинні мати охайний офіційний вид, принаймні, ніхто не скасовував сорочки та краватки для чоловіків і стримані блузки або плаття для жінок.

3. Скажіть «так» гарному настрою! Зберігайте відчуття серйозного ділового діалогу, також як і при звичайній співбесіді має значення будь-який дріб'язок і деталь. У зв'язку з обмеженістю візуального сприйняття керівник буде звертати увагу на будь-який жест і посмішку або її відсутність. Тому промениста посмішка та гарний настрій обов'язкові, навіть якщо ви прийшли після нічної зміни, на вашому годиннику 23.00, а в інтерв'юера ще тільки 11.00. Пам’ятайте, незважаючи на те, що пропозиція про роботу - взаємовигідний проект для обох сторін, все-таки в керівника ще є вибір серед декількох кандидатів, тому постарайтеся переконати його у своїй компетенції та потенціалі, що обов'язково принесе успіх компанії.

4. Чи все в порядку? Що стосується технічної сторони питання, тут також все повинне бути підготовлене заздалегідь. Справа в тому, що різні технічні збої можуть мати місце, однак постарайтеся максимально продумати всі можливі технічно пробіли. Перешкоди необов'язково відбудуться з вашої вини, однак, враження про вас як про кандидата буде розмитим і нечітким, якщо зв'язок постійно переривається, а зображення буде передаватися із запізненням. Заздалегідь подбайте про те, щоб доступ в Інтернет був на високому рівні, а камера та мікрофон передавали зображення й звук вчасно.

З'єднання з так званим он-лайн класом, де безпосередньо буде відбуватися співбесіда, повинне відбуватися заздалегідь, за 15 хвилин модератор з боку компанії висилає вам підтвердження про можливість з'єднання. Якщо виникають якісь проблеми з підключенням необхідно відразу сповіщати про це фахівцеві з IT, щоб був час ліквідувати проблеми.

Мінуси он-лайн співбесіди

До основних і принципових мінусів он-лайн співбесіди відноситься відсутність особистого контакту з керівником або рекрутером. Досить складно вплинути або змінити думку інтерв'юера в процесі бесіди через обмеженість сприйняття. Уявіть собі таку ситуацію, коли ви бачите людину тільки наполовину, до того ж ще через монітор комп'ютера. І незважаючи на високу якість зв'язку, зображення все-таки трохи розмите, і ви можете розраховувати тільки на власну інтуїцію та відповіді, які надає вам ця людина. Те ж почуває й роботодавець. Тому не дивуйтеся, якщо виявиться, що йому не вдалося зрозуміти, що ви за людина, і він зробив невірні висновки. У такому випадку дуже допоможе додаткова інформація про кандидата. Якщо між шукачем і компанією є посередник в особі кадрового агентства, воно повинне допомогти максимально впоратися з подібного роду бар'єром. Заздалегідь готується презентація досягнень і навичок кандидата, з якої керівникові вже легше судити про те, що представляє з себе людина.

Як правило, на сьогоднішній момент он-лайн інтерв'ю проводяться вкрай рідко, а за статистикою близько 40 відсотків опитаних навіть не чули про них. Однак плюси такого підходу очевидні й, можливо, найближчим часом нам все-таки вдасться, хоча б частково відійти від старого-доброї співбесіди, що лякає шукачів, і йти в ногу згодом і технічним прогресом.

Джерело: http://jobsmarket.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад