Щоб не прогулювали: роботодавцям дозволили не відпускати українських батьків у декрет

Щоб не прогулювали: роботодавцям дозволили не відпускати українських батьків у декрет

Українські підприємства зобов'язані відправляти у відпустки по догляду за дітьми у віці до 3 років виключно матерів. Хоча, згідно з КЗпП (ст. 179), право на декретні відпустки має ще батько, а також бабусі й дідусі крихіток, проте роботодавець не зобов'язаний автоматично відпускати їх до декретів.

Про це йдеться в правовій позиції Верховного суду №6-1412цс17.

«Виникає правова колізія. Роботодавець має право відправити працівника в декрет, проте не зобов'язаний цього робити. На відміну від ситуації з матір'ю - їй підприємства не має права відмовити, вона автоматично за 70 днів до пологів йде у відпустку по догляду за дитиною. Батькові, бабусі чи дідуся воно може відмовити. І якщо ті не вийдуть на роботу, то це буде вважатися прогулом, і, відповідно, - підставою для звільнення людини », - пояснив старший партнер адвокатської компанії« Кравець і партнери »Ростислав Кравець.

Втім, все це не означає, що ніхто крім матері не зможе отримати соціальну відпустку. Просто зробити це буде куди складніше: людині доведеться пройти безліч узгоджень у свого роботодавця, і змиритися з відмовою, якщо той не захоче відпускати його в декрет.

«Зрозуміло, що ВСУ своєю постановою постарався захистити роботодавця від прогульників. Але одночасно він співслужив дуже погану службу і добропорядним працівникам, які потрапили в критичну ситуацію. Якщо компанія не захоче входити в їхнє становище, то їм доведеться звільнятися. Хоча випадків, коли батьки чи бабусі з дідусями йдуть до декретів в Україні зовсім небагато - не більше 5% (в 95% випадків у відпустку по догляду за дитиною йде мати). І найчастіше до них вдаються в непростих ситуаціях: або якщо мати сильно хвора і фізично не може доглядати за немовлям, або якщо померла, і крім близьких це просто нікому робити », - пояснив Кравець.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад