Українці зможуть сперечатися з роботодавцями на гроші

Українці зможуть сперечатися з роботодавцями на гроші

У пояснювальній записці до документа його автор, народний депутат від БПП Іван Рибак зазначає, що зараз трудові колективи все частіше вирішують конфлікти з роботодавцями за європейською моделлю - без звернення до суду.

Процес курирує Національна служба посередництва і примирення (НСПП).

Але роботодавці хочуть домовлятися по-доброму далеко не завжди. Нерідко вони намір затягують переговори, що сприяє зростанню протестних настроїв в середовищі найманого персоналу.

Як наголошується в пояснювальній записці, з кожним роком кількість звернень до НСПП зростає: якщо в 2014 році було проведено понад 1,8 тис. Примирних процедур, то в 2015 р - близько 2, 1 тис., А в 2016 р - близько 2,2 тис. за рахунок мирного врегулювання суперечок кількість страйків на підприємствах в минулому році зменшилася, в порівнянні з 2015 р, вчетверо.

Втім, аналіз НСПП показує, що зростає і число підприємств, керівництво яких намагається ігнорувати примирливі рішення цього органу та не виконувати раніше взятих зобов'язань перед трудовим колективом.

І вирішити цю проблему без посилення відповідальності роботодавців неможливо, вважає автор законопроекту.

Він пропонує збільшити максимальні штрафи для роботодавців до 1 тис. Неоподатковуваних податком мінімумів (17 тис. Грн.). Мінімальний штраф складе 500 неоподатковуваних мінімумів (8,5 тис. Грн.) Платити незговірливому топ-менеждменту доведеться в разі навмисного затягування примирних процедур або невиконання досягнутих догововоренностей. Причому, протоколи про порушення зможе складати НСПП, що дозволить карати винних максимально оперативно. Для порівняння: зараз в адмінкодексі взагалі немає ні слова про грошове стягнення з роботодавців.

У законопроекті також з'явилася норма про заборону затягувати судові справи, що стосуються розгляду питань про заборгованість із зарплати. Все це, на думку автора, має знизити протестні настрої серед українців.

Втім, поки неясно: чи стануть озвучені в законопроекті штрафи вагомим аргументом для підприємств прислухатися до думки трудових колективів. Адже в суперечках з працівниками на кону, як правило, куди більш істотні суми, ніж 17 тис. Грн. Тому не виключено, що керівництву компанії буде вигідніше заплатити штраф, ніж виконувати «капризи» співробітників.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад