Що буде з роботою і зарплатою у 2017 році

Що буде з роботою і зарплатою у 2017 році

«Звичайно, найкраще буде IT-шникам і топ-менеджерам у яких зарплата прив'язана до валюти. Решті доведеться чекати милостей від роботодавців або стати ключовими співробітниками, яких утримують», – сказала контент-менеджер Тетяна Пашкіна.

І наголосила: малоймовірно, що підвищення окладів торкнеться всіх співробітників без винятку.

«Найчастіше буде застосовуватися схема оплати, що включає ставку плюс бонуси/премія за результатами роботи», – пояснила Пашкіна.

Згідно з опитуванням HH.ua, протягом цього року дві третини роботодавців підвищували зарплати своїм співробітникам. Причому в половині випадків розмір надбавки становив 10-15%. Цікавий момент: зросла (до 38%) частка тих компаній, які підвищили зарплати всім без винятку працівникам. У кожній п'ятій компанії надбавку дали тим, хто виконав KPI (ключові показники ефективності) і показав хороший результат, у кожній шостій компанії – тільки цінним для компанії фахівцям.

Що стосується 2017 року, то лише кожен шостий роботодавець повідомив у ході опитування, що готовий підвищувати зарплату всім своїм співробітникам, а кожен сьомий – тим, хто покаже гарні результати. Утримувати зростанням доходів цінних співробітників згоден лише кожен двадцятий. Левова частка – 36% опитаних – повідомила, що будуть оптимізувати систему нарахування зарплати відповідно до внеску співробітника в загальний бізнес-процес.

Кожен четвертий керівник натякнув, що все буде залежати від ситуації на ринку.

Роботи вистачить не всім

Причому пов'язана ця невизначеність не стільки із загальною економічною ситуацією в країні, стільки із законодавчим нововведенням, а саме, з підвищенням з 1 січня 2017 року рівня мінімальної заробітної плати до 3 200 грн.

«За фактом ринок завмер, експерти не можуть спрогнозувати, як у результаті відреагують регіони», прокоментувала Тетяна Пашкіна.

У Києві та великих містах особливих катаклізмів не очікується, адже рівень пропонованих зарплат і так вище мінімальної заробітної плати. Але в регіонах та в маленьких містечках і офіційна зарплата в 1,7-2 тисячі гривень вважалася непоганим варіантом, можливі самі несприятливі сценарії.

«Я не впевнена, що у всіх є ресурс, щоб переверстати бюджет на рік з 1 700 на 3 200 грн. І цілком ймовірно, що керівникам доведеться «придумувати» рішення. Від скороченого тижня до переводу персоналу на півставки, відрядність тощо», каже Пашкіна.

Як приклад, Тетяна Пашкіна привела Державну службу зайнятості, на сайті якої до цих пір виставлені понад 50 тисяч вакансій зі ставками до 2 тисяч гривень.

«Бюрократична машина досить неповоротка. Тільки на узгодження нових варіантів цих вакансій від підприємств державної та комунальної форм власності знадобиться час. Думаю, на це підуть січень-лютий», вважає Пашкіна.

У цілому, вважає експерт, у березні бізнес-сезон, коли активізується ринок праці та збільшиться кількість вакансій, може і не розпочатися. «Всі наші драйвери ринку праці дуже залежні від зовнішнього ринку і IT, і сільське господарство, і металургія. Те, що ми бачимо з поки активних сегментів пожвавлення сфери обслуговування, туризму та рестораного бізнесу. Але вони залежні від внутрішнього ринку, який дуже чутливий до загальної економічної ситуації», зауважила вона.

При цьому самі претенденти, відзначають HH.ua, підвищили свої вимоги до заробітної плати. При середньоринковому зростанні ставок на 16%, запити в цьому році підвищилися на 31%. Чим вища конкуренція в професійному середовищі, тим вищі апетити претендентів. І експерти припускають, що ця тенденція посилиться в наступному році.

Персонал «в оренді»

У 2017 році, відзначають експерти, посилиться також тенденція оптимізації структури підприємств і переведення частини функцій на аутсорсинг.

«2016 рік став роком початку реформування законодавства в частині підвищення соціальної і фінансової відповідальності підприємств за дотримання норм трудового законодавства. У зв'язку з цим, багато фірм перейнялися питаннями приведення внутрішніх процедур і документації у відповідність з вимогами трудового законодавства. Часто компаніям потрібна допомога експертів у даному напрямку, тому особливим попитом користувалися послуги з проведення експертизи та аудиту кадрової документації, проекти з відновлення даної документації, розробці яких бракує локально-нормативних актів, у тому числі з пожежної безпеки, військового та кадрового обліку. Також у минулому році була затребуваною послуга аутсорсингу бухгалтерського обліку шляхом надання тимчасового персоналу (бухгалтери-імпланти), що безпосередньо пов'язано з проведеними з 2014 року заходами сost Saving і скороченням польового персоналу», прокоментувала ситуацію керівник» АНКОР Облікові Функції» Вікторія Кравченко.

Найчастіше на аутсорсинг передають процеси рекрутингу, бухгалтерський облік та кадрове діловодство тощо.

«Варто зазначити тренд 2016 року це попит на аутсорсинг військового обліку та комплексу з охорони праці та пожежної безпеки», повідомив директор кадрового холдингу АНКОР в Україні Юрій Перч.

У 2017-му, відзначають експерти, буде затребувана оцінка персоналу зовнішніми провайдерами.

Ще один тренд, який посилиться в наступному році, попит на послуги кадрових агентств.

«У зв'язку зі стійким потоком трудової міграції з України, кваліфікованих фахівців знайти буде ще складніше, тому компаніям-роботодавцям знадобиться допомога кадрових агентств з пошуку та підбору персоналу», – відзначають в АНКОР.

http://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад