Для працюючих на себе українців хочуть ввести нове оподаткування

Для працюючих на себе українців хочуть ввести нове оподаткування

10 серпня Міністерство фінансів представило на суд громадськості проект податкової реформи. Серед 155 сторінок порівняльних таблиць пропонованих змін є і норма, яка фактично запроваджує нову категорію платників податків. Це фізособи, які займаються індивідуальною діяльністю без реєстрації як підприємці.

Для цього до Податкового кодексу пропонується додати нову статтю 177-1. Згідно з її нормами, фізособи можуть займатися певними цією видами діяльності і сплачувати в бюджет фіксований розмір податку з доходів фізосіб.


Що можна робити

Зокрема, нового виду платникам податків дозволено займатися роздрібною торгівлею (без обмеження видів товарів), а також наданням побутових послуг населенню. Перелік послуг досить великий: ремонт взуття, одягу, шкіргалантерейних виробів, виробів з текстилю та трикотажу, килимів і меблів. Крім того, можна ремонтувати авто- і мототехніку, теле-радіоапаратуру, побутову техніку, годинник, музінструментів, а також інші товари домашнього вжитку.

Сюди ж відносяться послуги перукаря, косметолога, майстра татуажу, доглядальниці, репетитора, служниці, прачки, прибиральниці. Є навіть декоративна стрижка собак (грумінг).

Простір для фантазії залишає тільки формулювання "послуги, пов'язані з лісовим і сільським господарством". Також є окрема категорія народних промислів, перелік яких визначають місцеві ради.


Кому дозволено

Щоб стати таким платником, треба виконати дві важливі умови. По-перше, займатися такою діяльністю індивідуально, тобто, без можливості найму працівників. По-друге, річний обсяг доходу від індивідуальної діяльності не повинен перевищувати 250 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. На 2016 рік це +1378 грн х 250 = 344,5 тис. Грн.

Такі платники повинні стати на облік у податкових органах за місцем свого проживання як особи, які займаються індивідуальною діяльністю.

Заяву можна подати і в орган місцевого самоврядування. У ньому треба вказати вид діяльності і дату, з якої така діяльність буде проводитися. А також планований період її проведення. Цю інформацію орган місцевого самоврядування зобов'язаний протягом трьох днів передати до контролюючих органів. Порядок передачі інформації визначає Мінфін.

Після взяття на облік такий платник зобов'язаний вносити авансом фіксовану суму податку з доходів фізосіб за певний період, коли планується здійснювати таку діяльність. Це може бути місяць, квартал, півріччя або рік (за вибором платника). Якщо він з яких-небудь причин не працював, гроші поверненню не підлягають.

Плату треба вносити до 20 числа місяця, що передує тому, в якому планується вести діяльність. Фіксований розмір місячного платежу визначається як 10% від мінімальної зарплати на 1 січня звітного року. Зокрема, у 2016 році ця сума дорівнювала б 137,8 грн на місяць.

Але фіксована плата стосується тільки проведення індивідуальної діяльності. З усіх інших доходів треба платити ПДФО за ставкою 18%


Переваги і недоліки

"Ця новація відповідає прогресивної світовій практиці, коли дрібні підприємці своєю працею заробляють собі на життя, але не стають підприємцями", - розповів гендиректор Союзу підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України В'ячеслав Биковець.

Експерт зазначає, що тим самим Мінфін дає можливість легалізувати масу самозайнятих осіб, які зараз офіційно числяться безробітними, і поповнити скарбницю.

"Ставка в 10% від мінімальної зарплати і перелік видів діяльності фактично ідентичний вимогам, що пред'являються до платників першої групи для платників єдиного податку", - говорить Биковець.

На його думку, це дозволить полегшити ведення бізнесу самим малим підприємцям, які, можливо, захочуть перейти зі спрощеної системи підприємництва і стати індивидуалами.

Наприклад, на відміну від "єдинників", індивідуали не зобов'язані вести облік витрат і доходів зовсім. А також нові пропозиції Мінфіну нічого не повідомляють про сплату ЄСВ. Проте, в кінці року вони зобов'язані подати податкову декларацію, в якій слід вказати фактичний обсяг доходу від індивідуальної діяльності. Якщо він виявиться вище дозволеного, то в наступному році платник не зможе займатися такою діяльністю і зобов'язаний буде доплатити різницю з податку з доходів фізосіб за ставкою 18%.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад