Серед європейців збільшилося невдоволення роботою

Серед європейців збільшилося невдоволення роботою




Цікава робота, солідна зарплата - така ситуація, на жаль, зустрічається далеко не скрізь. Більше того, учені з німецького Інституту з питань праці та кваліфікації, що розташовується в Дуйсбурзі, встановили тривожну тенденцію. Проаналізувавши дані, які збиралися впродовж останньої чверті століття, експерти дійшли висновку, що серед людей у кількох європейських країнах помітно збільшилося невдоволення роботою.

До останньої п'ятірки країн з найбільш незадоволеними працівниками потрапили Німеччина, Словаччина, Україна та Болгарія. Завершує список з 22 країн Росія. А ось найбільш щасливими на робочому місці себе почувають датчани, швейцарці та фіни. Ставлення до роботи оцінювалося за десятибальною шкалою. Одиниця - повністю задоволений, 10 - зовсім незадоволений.

Показники за кризовий 2009-й виявилися значно гіршими, ніж в 1984 році, коли розпочали проводити щорічні опитування. Дослідник Фрідріх Шеллер, однак, не бачить «конкретного зв'язку» з глобальною економічною кризою: «Це - довгострокова тенденція». У Німеччині найбільше сильно, за даними соціологів, невдоволення виросло в працівників у віці старше 50 років.

Аналіз результатів дав підстави вважати, що освіта робить людей щасливішими. Більш освічених осіб у цілому більше влаштовує ситуація з їхньою роботою, ніж працівників з низьким рівнем освіти. Масштаб підприємства, на якому зайнята людина, не обов'язково впливає на ставлення до роботи, вважають учені.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад