Розробники програмного забезпечення - найбільш затребувані в ІТ-сфері

Розробники програмного забезпечення - найбільш затребувані в ІТ-сфері

Тетяна Рибчинська, експерт рекрутингової компанії Hay Group, стверджує, що, як і раніше, компанії даного сектора активно перекуповують співробітників одна в одної. З'являється все більше відкритих вакансій, але кількість кандидатів, які відповідають запиту роботодавця, не завжди пропорційна. «Серед айтішників за два останні роки в Україні зберігається величезний дефіцит на розробників програмного забезпечення. Ці вакансії важко було закрити, оскільки на одного розробника пропонувалося більше двох вакансій», - підтверджує тенденцію Юрій Палійчук, фахівець кадрового порталу hh.ua.

За словами віце-прем'єр-міністра України Сергія Тігіпка, нашій країні сьогодні не вистачає 50 тисяч IT-фахівців. Це при тому, що українська програмна продукція займає близько 20% ринку Східної Європи. За результатами 2010 року українська IT-галузь вийшла на 5-е місце серед центрально-і східноєвропейських країн за обсягами експорту послуг у сфері програмного забезпечення. За оцінками експертів, річний обсяг послуг вітчизняного IT-ринку становить 12 млрд грн., З яких 80% спрямовані на зовнішній ринок, а темпи річного приросту становлять 30-40%.

Збільшення штату - за рахунок освоєння нових напрямків

IT-компаніям як ніяким іншим характерне сміливе освоєння нових напрямків. Намацавши перспективний напрямок, компанія здатна зробити ривок вперед. З такою ж швидкістю вони відмовляються і від ніш, що не виправдали себе. Тому кількість залученого персоналу зазвичай відповідає бізнес-планам компаній.

Тетяна Шумарова, директор з персоналу «Сітронікс ІТ» в Україні, так пояснює політику компанії: «Ситуація з набором персоналу більше залежить від внутрішніх процесів, потреби для роботи на конкретних проектах. Безумовно, була незначна оптимізація чисельності в пік кризи в Україні наприкінці 2008-2009 р. Але більшою мірою оптимізація чисельності була продиктована відсутністю потреби в певних фахівцях через відсутність тих чи інших проектів». Іншими словами, потреба в персоналі в компанії в основному залежить від кількості проектів, а не від пори року або ділового сезону. «В один і той же час ми можемо набирати фахівців у області та оптимізувати чисельність в іншій», - каже Тетяна.

У компанії «Інком» за останні два роки збільшили штат співробітників на 200 осіб. Віктор Дем'янець пояснює, що у зв'язку з розвитком нових бізнес-напрямків були організовані нові відділи, наприклад, напрямок по роботі з підприємствами середнього та малого бізнесу.

Як криза вплинула на айтішників

IT-компанії, незважаючи на нещодавні менш «хлібні» часи, були серед тих небагатьох, хто як і раніше посилено вкладав кошти в навчання і розвиток персоналу. «IT-компанія не може дозволити собі не розвивати персонал, оскільки це дуже динамічна галузь: з'являються нові технології, треба вчити співробітників працювати з ними, сертифікувати технічних фахівців. Швидше ми стали більш вибагливі в плані навчання та сертифікації», - пояснює Віктор Дем'янець. «Інком» ввела певні умови для співробітників, які отримують достатньо коштовну освіту за рахунок компанії, наприклад, часткове відшкодування вартості навчання у разі, якщо співробітник залишає компанію раніше терміну, заздалегідь узгодженого перед початком такого навчання. Крім того, компанія посилено розвиває напрямок навчання співробітників внутрішніми ресурсами.

Які фахівці перебувають «в розшуку»

«Дуже часто нам потрібні вузькопрофільні фахівці високого рівня, яких не готують у вишах, - каже Тетяна Шумарова. - Тому краще ростити своїх співробітників, що ми і прагнемо робити». Але, як правило, на підготовку IТ-спеціаліста йде чимало часу, при цьому профі нерідко потрібен «тут і зараз». У цьому випадку компанії шукають фахівця на ринку. Як вже стало звичним, більшість компаній для пошуку вдаються до можливостей Інтернету, причому крім спеціалізованих сайтів з працевлаштування, активно використовуються і соціальні мережі, і професійні форуми.

За даними Hay Group, у секторі ІТ і Телеком компанії відчувають брак програмістів, розробників ПЗ, інженерів-конструкторів, фахівців з цифрового дизайну мікросхем, консультантів з впровадження SAP. «Особливо дефіцитні зараз Java-розробники, а також фахівці з вузькою спеціалізацією та високою експертизою по роботі з SAP», - констатує Віктор Дем'янець.

Серед причин нестачі компанії відзначили такі фактори, як відсутність належної кваліфікації, яка відповідає вимогам компанії, відсутність фахівців на ринку, високий попит і відтік фахівців за кордон.

Почому нині IT-шники

Незважаючи на те що IТ-ринку працюють фахівці різного рівня та кваліфікації, в цілому рівень праці тут не зазнав значних коливань. «На одну вакансію фахівець буде коштувати 2-3 тисячі грн., А на іншу - 2-3 тисячі доларів і вище. Все залежить від спеціалізації і унікальності», - пояснює Тетяна Шумарова.

За словами Віктора Дем'янці, рівень оплати IТ-спеціаліста в середньому починається від 1 тис. доларів. Усе залежить не тільки від посади, а й від спеціалізації, досвіду роботи, від професійних і особистих компетенцій та інших факторів.

За даними Тетяни Рибчинської, заробітна плата може значно відрізнятися не тільки в залежності від рівня самого фахівця, але й в залежності від специфіки компанії. Так, в софтверних аутсорсингових компаніях рівень твердого окладу набагато вище, ніж у компаніях телеком-сектору. Наприклад, заробітна плата Junior Developer в середньому становить 7500 грн. на місяць, Senior Developer-27800 грн., при цьому вона може відрізнятися і в розрізі мов програмування.

Кому дрес-код не писаний

Як розповіла Тетяна Рибчинська, якщо система бонусів і пільг у секторі Телеком близька до компаній FMCG, то, говорячи про IТ-секторі, потрібно брати до уваги особливості субкультури IT-спеціалістів та специфіку їхньої роботи. Тут найбільш поширена грошова мотивація, тому часто можна зустріти практику перекуповування фахівців.

Крім високого твердого окладу, компанії також пропонують значну варійовану частину. Бонус в середньому становить 30% від твердого окладу і виплачується раз на квартал, рік або ж після закінчення проекту. При перевиконання плану IT-фахівець може отримати 50% від твердого окладу. Менш популярним в секторі IТ є надання пільг, хоча тренінги, навчальні програми та відрядження закордон дуже широко використовуються. Крім цього, до соцпакету IT-компаній часто входить оплата спорту.

Крім того, IT-фахівці мають можливість працювати з дому, використовувати гнучкий робочий графік і існує можливість релокації кадрів. Дуже часто від IT-фахівців не вимагається дотримання дрес-коду.

Джерело: http://delo.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад