Особливості працевлаштування без досвіду роботи

Спочатку давайте визначимо, що означає для вас гідна робота: та, на якій цінують ваші знання і освіта - чи та, на якій вам запропонують велику зарплату, але перспективи кар'єрного зростання будуть невеликими? У першому випадку винагорода може бути невисокою, проте надалі, завдяки своїм навичкам і вмінням, ви зможете досягнути великих успіхів. Людина успішна в тому, що вона вміє та знає краще за інших. І не варто відразу кидатися на обіцянку великого заробітку. Слід замислитися, що подібна робота дасть вам через рік, 5 років, 10? .. Перший ступінь кар'єрних сходів - найважливіший. Саме воін вирішує, злетите ви вгору чи провалитеся в безодню постійних підробітків і незадоволення своїм життям.

З нуля

Найкраще починати готуватися до роботи в статусі студента, якщо, звичайно, є така можливість. Поєднувати навчання з підробітком, нехай навіть і за невелику винагороду, і потихеньку вкручувати свій гвинтик у величезний механізм ринку праці. Ви отримаєте реальний досвід, і працевлаштуватися після отримання заповітного диплома буде набагато простіше, навіть якщо у вас немає трудової книжки. Ви будете почувати себе впевнено, спілкуючись з потенційним роботодавцем, тому що вже маєте реальне уявлення про ту посаду, на яку претендуєте.

Однак навіть якщо ви не спантеличені питанням працевлаштування на студентській лаві і ваші роки у виші пройшли весело і безтурботно, у вас також є непогані шанси знайти собі хорошу роботу. Для початку необхідно дотримуватися двох принципів:

* мати чітке розуміння щодо того, яка саме цікавить вас робота / спеціальність;

* мати активну життєву позицію.

Кандидат без досвіду роботи повинен чітко уявляти, в якій сфері хоче себе реалізувати. Якщо він вибере галузь, в якій хоче розвиватися, - півсправи вже зроблено. Підвищуйте свій рівень професіоналізму, вивчайте спеціальну літературу, розвивайте додаткові навички, корисні для роботи. Підтягніть іноземні мови, опануйте різні комп'ютерні програми, які ви до цього не знали. Ваші старання не пропадуть дарма, адже без праці, як відомо, і рибку зі ставка не витягнеш. Але, тим не менш, не заривайтеся в книгах - ходіть по Всесвітній павутині у пошуках підходящої вам вакансії, активно розсилайте своє резюме.

Візитна картка

Резюме потрібно приділити особливу увагу - це ваша візитна картка, і від того, наскільки правильно воно складене, безпосередньо залежить ваш успіх у роботодавця. Резюме має бути лаконічним, чітким, зрозумілим. Досить часто претенденти надсилають про себе неповні відомості, обмежуючись зазначенням освіти. З таких резюме у роботодавця не може скластися повного уявлення про кандидата і, отже, такого кандидата навряд чи запросять на співбесіду. Резюме треба складати уважно і грамотно, не забуваючи і не приховуючи всіх своїх досягнень. Вкажіть посаду, на яку претендуєте, - так ви спочатку проявите себе цілеспрямованою людиною.

Для деяких наймачів істотним фактором є теоретичні знання шукача. Зазначте ваші нагороди - дипломи, грамоти, медалі; вкажіть теми курсових та дипломної робіт, якщо вони мають відношення до бажаної посади. Розглядаючи кандидата без досвіду, роботодавець звертає увагу на його спроби реалізувати себе. Це можуть бути стажування, практики. Прикріпіть до вашого резюме контактні дані людей, які можуть дати вам гарну характеристику. Якщо у вас був досвід роботи не за фахом, зазначте і цю інформацію, проте не пишіть зайвого. Адже стислість - сестра таланту.

Звичайно, хочеться щиро вірити, що прочитавши ваше грамотно складене резюме, роботодавець без сумніву запросить вас на співбесіду. Однак не завжди результат виправдовує наші очікування. Головне, не впадати у відчай. Обов'язково ходіть на інтерв'ю з наймачем, навіть якщо в душі ви впевнені, що ця посада вам не підходить, а ви не підходите їй. Тут теж важливий досвід. З кожним разом ви будете все впевненіше відповідати на складні питання. Спочатку налаштуйтеся на те, що співбесіда - це ваша можливість показати себе. Розповідайте про свої таланти, навички. І не забудьте перед бесідою ознайомитися з діяльністю компанії-роботодавця, наймачу буде приємно, що ви вже чули про нього.

Важливим фактором є мотивація кандидата на роботу в даній організації, тому додайте пару слів про те, чому ви хочете працювати саме тут. Але без надмірностей; лицемірство і нещирість при розмові на співбесіді відразу відчуваються. Швидше за все, в обличчя вам цього не скажуть, але на замітку візьмуть.

Увага до деталей і завзятість

Якщо в компанії відкрита вакансія, на яку потрібен фахівець без досвіду роботи, то вирішальним критерієм у виборі, швидше за все, будуть саме особистісні якості кандидата. Досвідчений роботодавець обов'язково зверне увагу на поведінку фахівця, його життєву позицію, цілі. У цьому випадку важливо зробити наголос на таких якостях, як висока здатність до навчання, неконфліктність, прагнення до професійного розвитку і вдосконалення.

Чимале значення мають компетенції кандидата, простіше кажучи, ті характеристики і здібності людини, які дозволяють їй ефективно виконувати свою роботу. Для деяких роботодавців досить побачити, що претендент упевнений в собі і націлений на досягнення результату.

Безумовно, значну роль у вашій презентації грає і ваш зовнішній вигляд. В ідеалі він повинен відповідати стандартам фірми - в цьому виявляється бажання кандидата відповідати вимогам компанії. Але якщо ви з якихось причин не можете підібрати одяг, що відповідає дрес-коду компанії-роботодавця, дотримуйтеся класичного ділового стилю - це стовідсотковий безпрограшний варіант.

Якщо ви твердо маєте намір знайти собі гідну роботу за фахом і з гарною зарплатою, приготуйтеся до того, що пошук може затягнутися. Кожен роботодавець по-різному бачить своїх ідеальних співробітників. Для деяких - це людина, навчена досвідом, що, на думку їхнього шефа, є гарантією того, що вона не буде робити помилок у роботі. Інші з радістю беруть до себе в штат вчорашніх студентів, щоб навчити їх саме так, як потрібно конкретній компанії.

Якщо для початку своєї кар'єри ви все-таки готові попрацювати асистентом або помічником, зробіть акцент на цьому. Нехай зарплата буде невеликою, проте з'явиться запис у трудовій книжці та досвід, а це вже немало!

Звичайно, завжди прикро чути на свою адресу фразу: «Досвіду замало, приходьте, коли здобудете». Або коли людей постарше з досвідом і знаннями дорікають їхнім віком. Але пробиватися треба все одно. Гарні керівники розуміють, що колектив повинен бути змішаним за віком. Мудрість і досвід старших плюс активність і амбіції молодих в сумі дають відмінний результат. Це так звана золота середина.

Не опускайте руки, і у вас все вийде! Щасти вам!

За матеріалами http://www.topwork.com.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад