Обираємо професію в залежності від її типу

Вибір

Залежно від типу мислення і діяльності люди діляться на "людина процесу - людина можливості". Людина можливості в житті завжди прагне мати вибір, віддає перевагу нестандартним рішенням, ненавидить буденність. Така людина, як правило, може проявити себе як керівник нового проекту, для здійснення "прориву", освоєння нових ринків. Але для неї не підходить одноманітна робота, хай навіть і на керівній посаді.

Людина процесу орієнтується на чіткі розпорядження і алгоритми дій, перевірені, встановлені процедури. Вона малоефективна в непередбачуваних ситуаціях, і більш ефективна, коли потрібно використовувати чітко відпрацьовані кроки. Людина процесу може відмінно проявити себе на роботі, що вимагає одноманітних дій: друкарка, працівник конвеєра. Вона може добре проявити себе як працівник служби безпеки, який не забуде зайвий раз перевірити документи у кожного відвідувача, проконтролювати, чи закриті приміщення після робочого дня і т.п.

Узагальнення

З'ясуйте, чи схильні ви до узагальнення. Люди, схильні до нього, відчувають себе більш комфортно, працюючи з великими масивами інформації, мислять глобально. Такі люди схильні не брати до уваги деталі, зате вони добре розробляють стратегії і плани. Їх іноді важко розуміти, деяких вважають нудними.

Людина, схильна до узагальнення, - це потенційний учений, аналітик, радник, економіст. Вона не заглиблюється в дрібниці, проте ухвалює вірні стратегічні рішення. Якщо Ви - така людина, то Ви - природжений полководець. Але без хороших генералів зовсім нічого не варті. А ось генерали вже повинні безумовно відноситися до людей "дріб'язкових".

"Дріб'язковій" людині більше подобається копирсатися в дрібницях. Як результат така людина вважає за краще виконувати дії, що складаються з певної кількості послідовних кроків і вимагають увагу до деталей.

"Дріб'язкові" люди (не думайте нічого поганого, у даному випадку це поняття не означає рису характеру) будуть говорити про кроки і послідовність у вирішенні питань, давати їм точну характеристику. Вони мають здатність вірно характеризувати дії, які відбуваються. Тому з них можуть вийти гарні журналісти, працівники банків, бухгалтери, працівники автосервісу та лікарі. Там, де потрібна педантичність та старанність, можуть знадобитися Ваші руки (якщо Ви відноситесь до "дріб'язкових" людей).

Оцінка

Джерело мотивацій людини при оцінці подій - Ви орієнтуєтесь або на власні думки, або на інших людей. Внутрішній відгук має людина, яка застосовує власні критерії для оцінки подій, вона рідко сприймає чужі думки і вважає, що сама є джерелом істини. Така людина оперує у процесі аналізу ситуації внутрішніми критеріями, вона стійка до перешкод, тобто ефективно працюватиме в умовах ситуації, яка динамічно змінюється. Ці люди стають гарними начальниками відділів реалізації, постачальниками і так далі. І, як це не дивно, представниками творчих професій: художниками, поетами, музикантами. Прочитайте біографії великих майстрів. Що б не говорили навколо, вони вірили у свою зірку й непохитно йшли до мети.

Людина із орієнтацією на інших вважає за краще одержувати вказівки, їй також властиво перекладати відповідальність за ухвалення рішень на оточуючих. Вона потребує інструкцій для виконання роботи, малоефективна в умовах ситуації, що динамічно змінюється, оскільки для здійснення діяльності вимагає одержання з боку оточуючих підтвердження правильності дій.

Тому з такі люди є хорошими виконавцями, які ловитимуть кожне слово від керівника. Вони можуть відмінно проявити себе у сфері обслуговування. Як це не виглядає дивним, зовнішнє відчуття допоможе творчим людям прославитися. Адже їх твори купують в основному оточуючі і потрібно "прислухатися" до того, що сьогодні вважається модним, прогресивним, актуальним.

Якщо Ви можете себе віднести до зовнішньоорієнтованих людей, то Ви можете стати журналістом, дизайнером, оформлювачем, кутюрьє, офіціантом, діджеєм, музикантом, адміністратором готелю і т.п. Зате, напевно, Вам не варто витрачати свої сили на роботу лікаря, слідчого, кінорежисера, льотчика-випробувача, вченого, поета.

Для визначення орієнтованості людини можна задати питання: "Як Ви визначаєте, чи добре зроблена робота?". Внутрішньоорієнтована людина скаже, що здатна самостійно визначити, наскільки якісно виконана робота. Зовнішньоорієнтована людина навпаки відповість, що робота зроблена добре, якщо про неї висловляться оточуючі.

Тож визначтеся, до якого типу особистості Ви відноситеся, і в залежності від цього плануйте свій вибір.

Джерело: Черкаський обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад