Українські компанії масово відмовляються від іноземних менеджерів

Українські компанії масово відмовляються від іноземних менеджерів

Ставка на зниження

Тенденцію зменшення кількості іноземних працівників, які працюють в провідних компаніях України, підтверджує Марія Коваленко, консультант відділу Human Capital компанії «Ернст енд Янг Україна». Компанія регулярно проводить дослідження заробітних плат і компенсаційних пакетів іноземних співробітників. «За останні 5 років частка іноземних співробітників серед загальної кількості персоналу в компаніях-учасниках нашого огляду знизилася з 3,1% в 2006 році до 0,9% в 2010 році», - зазначає Марія Коваленко.

Експерт пояснює ситуацію, що склалася, в першу чергу підвищенням кваліфікації вітчизняних топ-менеджерів, а значить, підвищенням конкуренції з їхнього боку на ринку праці. «Більш того, при зростанні кількості співробітників в українських офісах більшість компаній пропорційно не збільшували кількість іноземних працівників, що спричинило деяке зниження частки іноземних працівників», - продовжує Коваленко.

Часто в умовах нестабільної економічної ситуації залучення іноземних менеджерів не дає бажаного результату, тому компанії намагаються більше залучати управлінців, у яких є досвід роботи на нашому непростому ринку. «Коли нова команда прийшла до «Лендкому», в компанії було 56 іноземців, і компанія за два роки отримала збитків в $ 95 млн. Українська команда менеджменту вивела «Лендком»з кризи, і вже другий рік поспіль ми отримуємо позитивний результат. Я впевнений, що український менеджмент працює краще», - коментує Юрій Демцюра, операційний директор аграрного холдингу «Лендком».

За даними компанії «Ернст енд Янг Україна», в 2011 році тільки 49% компаній-учасниць огляду заробітних плат зазначили, що у них працюють іноземні співробітники, тоді як минулого року таких компаній було 55%. Також, відповідно до планів на 2011/2012, з усіх компаній-учасниць лише 10% планують змінити кількість іноземних співробітників, головним чином в бік зменшення.

Де працюють іноземні менеджери?

Більшість іноземних співробітників працевлаштовані в іноземних або спільних компаніях. Як зазначає Марія Коваленко, найбільше іноземних співробітників традиційно працюють у галузях з високою часткою іноземних компаній. Зокрема в банківському секторі (39%), FMCG (16%), страхуванні (12%), а також хімічній і фармацевтичній галузях (7%). Значно менша кількість іноземних співробітників працює в галузях з переважанням українських компаній, як-то, в аграрному секторі та важкої промисловості.

Серед основних країн, звідки в Україну приїжджають іноземні співробітники, можна зазначити країни Європейського союзу і США. Так, 66% іноземців є вихідцями з ЄС (у порівнянні з 44% минулого року) і 16% - вихідці з США (порівняно з 10% минулого року). В Україну з метою розвитку кар'єри приїжджають в основному іноземці з Росії, Австралії, Туреччини, Канади, Білорусі та Узбекистану.

Джерело: http://delo.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад