Працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями - це реально

На перший погляд, це легко пояснити: навряд чи часто зустрічаються роботодавці, які готові з радістю працевлаштувати людей, чиї фізичні можливості обмежені. Але на ділі виявляється, що інваліди, незважаючи на медичні обмеження, здебільшого відмінні виконавчі працівники, а їхня працездатність і працьовитість часто набагато вище працездатності інших людей.

Далеко не кожен досить ясно уявляє собі, яка саме допомога і кому конкретно потрібна в першу чергу. Насправді ж, одна з найбільш нагальних потреб інвалідів - це потреба працювати, тобто виконувати суспільно значиму роботу, радіти її результатам, усвідомлювати власну корисність і, звичайно, отримувати матеріальну оцінку своєї праці.

Важливо, щоб якість життя осіб з інвалідністю не відрізнялась від якості життя решти населення. Якщо ваші фізичні можливості обмежені, є складнощі з вибором професії або працевлаштуванням, звертайтеся до державної служби зайнятості. Служба зайнятості дійсно приділяє особливу увагу інвалідам, шукає нові підходи в питаннях їх зайнятості та працевлаштування. Кабінетом міністрів України прийнято ряд нормативних документів про роботу і взаємодію органів праці та соціального захисту населення, центрів зайнятості, відділень Фонду соціального захисту інвалідів, центрів реабілітації інвалідів і навчальних закладів Міністерства праці з працевлаштування інвалідів. Керуючись Законами України «Про зайнятість населення» та «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», державна служба зайнятості сприяє трудовій реабілітації та працевлаштуванню громадян з інвалідністю. При цьому обов'язково враховуються рекомендації медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Працевлаштовують інвалідів на вільні, новостворені або пристосовані для них робочі місця, заявлені підприємствами.

З цією метою постійно ведеться облік робочих місць, на які, за інформацією підприємства, можуть бути працевлаштовані громадяни цієї категорії, і облік людей з інвалідністю, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні.

По мірі надходження вакансій від підприємств, організацій і установ фахівці центру зайнятості вносять інформацію в базу даних, розміщують картки з особливою позначкою в секторі самопошуку роботи та передають інформацію до Управління праці та соціального захисту.

З метою посилення соціальної захищеності та підвищення конкурентоспроможності безробітних громадян даної категорії одним з альтернативних варіантів зайнятості інвалідів є підприємницька діяльність. Служба зайнятості населення сприяє отриманню необхідних знань за професіями, що дають можливість організувати власну справу для тих безробітних інвалідів, які активні і хочуть реалізувати свої можливості, а також виплачує одноразову допомогу з безробіття на організацію підприємницької діяльності. Професійна орієнтація є одним із засобів адаптації та конкурентоспроможності безробітних інвалідів. При зверненні інваліда в службу зайнятості він отримує послугу профорієнтаційного консультанта, яка включає в себе: індивідуальну консультацію щодо вибору професії, інформаційну консультацію про ринок праці, консультацію за рекомендованою професією.

Дійсним механізмом, що забезпечує сприяння у зайнятості інвалідів, є квотування робочих місць, які роботодавець зобов'язаний створювати за рахунок власних коштів для прийому на роботу інвалідів. Служба зайнятості організовує працевлаштування інвалідів на громадські роботи, враховуючи їхні бажання і можливості. Громадські роботи - це трудова діяльність, що має соціально-корисну спрямованість і організована в якості додаткової соціальної допомоги інвалідам, які шукають роботу.

Сприяння у працевлаштуванні громадянам, які відчувають труднощі в пошуку роботи, - це одне з головних завдань функціонування служби зайнятості.

У центрі зайнятості вам допоможуть підібрати відповідне місце роботи, ознайомитися з трудовим законодавством; вибрати професію відповідно до особливостей, навичок, здібностей, з урахуванням рекомендацій МСЕК, оволодіти технікою пошуку роботи та само презентації, отримати навички роботи на комп'ютері.

За матеріалами: http://ugyalta.com/.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад