Помилка менеджера: що не можна говорити підлеглим


"Зроби це!".

Підлеглі й так здогадуються, що завдання начальника потрібно виконати. Однак використання подібної фрази дуже шкодить справі: говорячи так начальник показує, що сприймає підлеглого ніби собаку говорить, якому потрібно подавати короткі та чіткі накази. У переважній більшості випадків підлеглі почувають себе ображеними.

"Ти повинен працювати краще, а не ретельніше".

Повний абсурд. Робота вимагає обох якостей. Віддаючи подібний наказ, менеджер розписується у власній некомпетентності, тому що не може пояснити - чого ж він конкретно чекає.

"Ти діяв нерозумно!".

Підлеглий дійсно міг діяти нерозумно і йому потрібно на це вказати. Однак саме менеджер відповідає за підготовку та навчання своїх співробітників, за одержання ними точних завдань і за контроль того, що вони роблять. Ніхто та ніколи не знімав з керівника обов'язку пояснювати свої накази та розробляти детальні плани, якщо це звичайно потрібно. Гарний менеджер також не дає права на самостійні дії співробітникам, які не мають достатньої кваліфікації. Отже, хто діяв нерозумно?

"Я не прагну чути жодних вибачень!".

Іноді вибачення й не потрібні. Однак підлеглий має право пояснити своєму керівникові причини своїх дій. Якщо менеджер звертається до винних співробітником подібним чином, виходить, він у душі розуміє, що значна частина провини за те, що сталося, лежить і на ньому. Однак він не готовий бути чесним перед собою та своїми підлеглими.

"Ти повинен бути щасливим, що я тебе не звільняю".

Або звільняй, якщо підлеглий заслужив звільнення, або не звільняй, якщо провина невелика. Після проголошення подібних фраз співробітник звичайно починає шукати іншу роботу та не може працювати нормально. Людина не може довго перебувати в ситуації, коли її доля перебуває в руках начальника-самодура.

"Я увесь час стежу (варіант - буду стежити) за тобою!".

Начальник - не шпигун, не наглядач і не прокурор. Гарний керівник прагне створити умови, у яких підлеглі могли б працювати продуктивно, не потребуючи стеження та тотального контролю. Крім того, гарний менеджер створює атмосферу прозорості та відкритості, коли ясно видні всі успіхи та всі провали його співробітників. Стеження в цій системі безглузде. Якщо менеджер загрожує співробітникові, що буде за ним стежити, це означає, що раніше він абсолютно не контролював дії підлеглих і, імовірно, не буде робити це й у майбутньому. На трудову дисципліну подібні заяви впливають украй негативно.

"Я плачу тобі не за те, що ти думаєш".

Мається на увазі, що лише людина - начальник - має право думати в цьому колективі. Подібні заяви принизливі та небезпечні для самого начальника. У майбутньому він не зможе розраховувати на поради та консультації своїх підлеглих. У цих умовах ризик здійснення фатальної помилки багаторазово зростає.

Джерело: http://www.injob.kharkov.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад