Українці згодні на нелегальне працевлаштування

Згідно з результатами дослідження, 70% населення України виключають можливість потрапити в ситуацію торгівлі людьми (більше на заході, сході і півдні; менше — в Києві, на півночі і в центрі) і 67% людей з досвідом зовнішньої або внутрішньої трудової міграції повністю виключають можливість потрапити в таку ситуацію.

Відповідаючи на запитання про причини такої позиції, респонденти виключають ризик торгівлі людьми через те, що не їздять в інші країни (45%), а також через те, що не їздять в інші країни нелегально (20%).

Серед форм торгівлі людьми найчастіше українці чули про сексуальне рабство (92%), трохи рідше — про трудове рабство (82%), ще рідше — про торгівлю дітьми та залучення до жебракування (74%), а також незаконне усиновлення з метою подальшої експлуатації (67%).

"Згідно з результатами (проведених досліджень. — Ред.), більшість українців думають про проблему торгівлі людьми, однак вони не хочуть думати про те, що самі можуть постраждати і потрапити до рук торговців", — зазначив голова представництва Міжнародної організації міграції (МОМ) в Україні Манфред Профазі.

За даними дослідження, 10% опитаних українців вже мали досвід зовнішньої трудової міграції, 11% — досвід внутрішньої трудової міграції.

Крім того, 9% респондентів планують виїзд на заробітки закордон, або шукають відповідні можливості.

78% опитаних погодилися б на нелегальне працевлаштування, 13% готові виїхати до будь-якого роботодавця, який запропонував би привабливу зарплату.

Трохи більше половини респондентів (52%) вважають, що в разі потрапляння в ситуацію торгівлі людьми закордоном можна розраховувати на допомогу посольства або консульства Україні, 39% розраховують на допомогу місцевих правоохоронних органів, 36% — на допомогу міжнародних організацій, 32% — Інтерполу. Крім того, 25% опитаних не вірить в допомогу жодної організації, і впевнені, що розраховувати можна тільки на себе або на родичів і друзів.

Крім того, до країн, у яких кількість постраждалих від торгівлі людьми є найбільшою за період з 2000 по 2010 рік, є Російська Федерація (33%) і Польща (14%).

За словами керівника програми протидії торгівлі людьми представництва МОМ в Україні Руч Крчмар, найбільш безпечними країнами є Іспанія і Португалія.

Крім того, вона нагадала, що МОМ в Україні допомогла близько 8 тис. українців, які постраждали від торгівлі людьми.

У свою чергу, М. Профазі зазначив: "У порівнянні із загальним числом українців, які виїжджають закордон, кількість людей, які стають жертвами торгівлі людьми, невелика. Однак, у порівнянні з тим же загальним числом, людей, які потрапляють до рук торговців, стає все більше".

За його словами, люди недооцінюють ризики потрапляння в такі ситуації.

ubr.ua;




За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад