На ринку праці України існує дефіцит кваліфікованих кадрів

«Витік інтелекту істотно заважає розвитку країни. Уже зараз на ринку праці відчувається дефіцит кваліфікованих кадрів, які доводиться заповнювати за рахунок фахівців з-за кордону», - зазначила вона.

Експерти зазначають, що виїзд кваліфікованої робочої сили за кордон традиційно вважають великою проблемою країн, що розвиваються, які програють у конкуренції за кадри більш розвиненим країнам. Разом з тим, в умовах глобалізації з'являється новий погляд на проблему «витоку умів»: еміграція кваліфікованих кадрів дає можливість отримати істотні вигоди країнам-донорам. У сучасному світі країна може розвиватися як за рахунок внутрішнього людського капіталу, так і за рахунок використання своїх людських ресурсів за кордоном.

Українські професіонали вищої кваліфікації, емігрувавши в більш розвинені країни, надалі сприяють залученню інвестицій, технологій, ідей і більш ефективних стандартів ведення бізнесу на батьківщину.

Повернувшись, такі люди можуть принести більше користі Україні, а державі менше доведеться витрачати коштів на створення усередині країни умов, необхідних для розвитку талантів. Крім того, тимчасовий виїзд студентів і вчених для участі в дослідженнях і проектах підвищує кваліфікацію вітчизняних дослідників і сприяє інтеграції України у світову науково-технічну й освітню співдружність.

Крім того, емігранти сприяють просуванню вітчизняних товарів і послуг на світовому ринку.

Можливість еміграції стимулює розвиток вітчизняного ринку праці. В українців виникає привід одержувати конкурентоспроможну освіту, щоб знайти роботу за кордоном.

У той же час «витік умів» приводить до деградації людського капіталу й економіки країни. Створюється порочне коло, коли кожному наступному поколінню доводиться вчитися та переймати навички в людей з усе більш низькою кваліфікацією. У підсумку в країні знижується продуктивність праці, падає конкурентоспроможність у залученні інвестицій у високотехнологічні галузі, і економіка замикається на виробництві товарів з низькою доданою вартістю. Якщо через еміграцію країна втратить критичну масу добре освічених і діяльних людей, вона потрапить у замкнуте коло деградації робочої сили та виробництва, для виходу з якого будуть потрібні набагато більші ресурси, ніж для створення умов для роботи талановитим людям, поки в країні вони ще є .

Також проблемою є те, що дефіцит кадрів збільшує витрати економіки й ускладнює її реформування. До того ж, країна не одержує віддачі від своїх вкладень у людський капітал. В Україні подібні соціальні витрати становлять третину державного бюджету. Якщо ж висококваліфіковані фахівці, які виросли в країні, у тому числі завдяки подібній державної підтримці, емігрують до інших країи, то держава втрачає можливість капіталізувати свої витрати - результатами її вкладень скористаються економіки інших країн.

ДОВІДКА. Дебати «Еміграція висококваліфікованих кадрів корисна для економіки України», що відбулися 22 вересня 2011 року в Києві, - це вже шістнадцяті публічні дебати у форматі «Оксфордського клубу». Організатори заходу - фонд «Ефективне керування» і британська компанія Intelligence Squared.

Фонд «Ефективне керування» був створений за ініціативи бізнесмена й політика Рината Ахметова в 2007 році для розробки та реалізації проектів і програм, спрямованих на довгостроковий розвиток української економіки. Для рішення цих завдань фонд залучає провідних вітчизняних і закордонних експертів з бездоганною репутацією.

Джерело: http://www.ua.all.biz/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад