Ринок праці: осінні тенденції

Відповідно до огляду вітчизняного ринку праці, підготовленому кадровим холдингом "Анкор в Україні", у першому півріччі нинішнього року найбільш затребуваним серед роботодавців у цілому по країні був персонал в сфері продажів, фінансів і бухгалтерії, адміністративних функцій. Також активно розвивалися фінансовий сектор і індустріальний, фармацевтичний бізнес, інформаційні технології та телекомунікації.

- Основна тенденція першого півріччя полягає, насамперед, у більш чіткому розумінні з боку клієнтів, як буде розвиватися їхній бізнес до кінця року, і яким чином буде змінюватися їхня структура, - зауважує Олена Гриньова, директор по Україні кадрового холдингу "Анкор". - Компанії активно реалізують свої бізнес-проекти, відповідно збільшують штат.

При цьому, за словами експерта, найбільше пожвавлення в галузі наймання персоналу демонструють компанії, що займаються товарами повсякденного попиту, фармацевтичні компанії, компанії індустріального сектора та ринку інформаційних технологій і телекомунікацій.

ПРОГНОЗ НА ОСІНЬ

До постійно затребуваної категорії персоналу експерти відносять менеджерів з продажу в В2В

- Восени активізувалися виробники та дистриб'ютори технологічного устаткування для харчової промисловості, - зазначив "Комсомолці" керуючий партнер рекрутингової компанії SM Consulting Сергій Марченко. - Є потреба в продавцях продукції важкого машинобудування, спецтехніки, енергозберігаючого устаткування. У цілому роботодавці не вимагають обов'язкового досвіду роботи з їхнім продуктом або на їхньому ринку, резонно вважаючи, що головне в таких фахівцях - навички спілкування з першими особами промислових підприємств, які самостійно ухвалюють рішення щодо закупівлі складної техніки.

Осінь - традиційно гаряча пора для інжинірингових компаній, що займаються переведенням опалення котеджів, виробничих підприємств і адміністративних будинків на альтернативні джерела енергії. Цього року особливо популярні інженери-проектувальники теплових насосів, що дозволяють значно заощаджувати на опаленні.

У нинішньому році істотно виросли потреби в персоналі в банківському секторі, додає експерт. Восени продовжить розширення роздрібний бізнес і зросте потреба в ризик-менеджерах і фахівцях з роботи з фізособами. Судячи з останніх запитів від банкірів, кількість вакансій для банківських працівників збільшилася в рази в порівнянні з минулим роком. По суті, банки зараз відновлюють свої роздрібні мережі після масштабного згортання роздрібного бізнесу в 2009-му.

- Традиційно в топах затребуваності залишаться IТ-фахівці, - продовжує Марченко. - У новому фінансовому році буде багато проектів, у яких найдеться робота для українських айтишників. Особливий тренд цього року - висока затребуваність розробників ПЗ на мобільних платформах. Ринок портативної техніки в останні декілька років розвивався дуже бурхливо, і зараз сформувався попит на розважальні та бізнес-додатку для комунікаторів.

Дана категорія працівників найбільше постраждала від стагнації будівельного та суміжних з ним ринків, що завжди надавали роботу великій кількості людей. Навіть літо, що завжди вимагає робочих рук, виявилося не здатним переломити ситуацію з низьким попитом на робочі спеціальності. З настанням осені та згортанням сезонних робіт для некваліфікованого персоналу ситуація буде тільки погіршуватися.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад