Фрілансери: правила успішного співробітництва

Фрілансери: правила успішного співробітництва

Наприклад, за даними Elance, 54% представників Покоління Y (які народилися після 1980 року) вважають фріланс необхідною складовою своєї кар'єри. Інше дослідження говорить, що фрілансери набагато менше, ніж штатні працівники, страждають під час кризи: 52% не відчули жодного негативного впливу, 78% оцінюють робочі перспективи на найближчий рік дуже позитивно. 

Але як працювати з цими вільними птахами, до яких через їхню віддаленість не дотягнутися? Чим ризикують роботодавці, які залучають до роботи фрілансерів? У яких випадках має сенс ризикнути?

Коли та чому звертаються до фрілансерів?

1. Фрілансери - це ощадливо. Як правило, фрілансова робота обходиться замовникові на 30-50% дешевше. Крім того, у цьому випадку не треба витрачатися на організацію роботи в офісі.

2. Головне правило - залучати фрілансерів тільки на разові проекти, а не працювати з ними на постійній основі. Якщо вам потрібен арт-директор для короткострокової справи - кличте його. А ось співробітництва на постійній основі краще уникати. Фрілансерам властиво розслаблюватися, працюючи з тим самим клієнтом. Перший раз він робить роботу відмінно, другий - добре, а потім цілком може почати халтурити, і це розповсюджена проблема.

3. Аутсорсери-одинаки можуть допомогти в ситуації, коли потрібно щось зробити терміново. Наприклад, намалювати баннер за ніч або зверстати щось о 3 годині ночі, коли всі ваші співробітники сплять і бачать десятий сон. Мобільність - одне з головних достоїнств фріланса.

Правове питання

Працюючи з фрілансерами, важливо пам'ятати про необхідність укладати договір (щоправда, нормальний виконавець сам про це нагадає). Звичайно, паперова тяганина трохи сповільнює процес, проте захищає й замовника, і працівника. Причому роботодавці, як не дивно, ризикують не менше за фрілансерів: виплативши аванс, вони можуть стикнутися з тим, що працівник відключає телефон і зникає.

Ризики, про які варто пам'ятати

1. Найчастіше фрілансери вкрай необов'язкові. Вони можуть розпочати працювати над замовленням і зникнути - тому що хтось зробить інше, більш цікаве або краще оплачуване замовлення. Або не приділяти вашому проекту належної уваги, постійно перемикаючись на інші справи.

2. При роботі з фрілансерами страждає швидкість реакції. Співробітника, який сидить на відстані двох метрів, простіше примусити щось оперативно переробити. Реакція фрілансера залежить від того, чи є в нього прямо зараз доступ до Інтернету, чи працює він (або спить - хто знає?), чи не зайнятий іншими справами.

3. Фрілансери набагато менше, ніж хтось інший, ризикують грошима та репутацією. Проваливши завдання, вони не втратять роботи - як максимум, не одержать конкретний гонорар. Та й дурна слава їх не злякає.

Джерело: http://www.sostav.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад