Чи заборонять зарплатні ФОПи. «Це питання консенсусу в суспільстві» — Гетманцев

Чи заборонять зарплатні ФОПи. «Це питання консенсусу в суспільстві» — Гетманцев

Щодо загальної концепції

За словами Данила Гетманцева, пропонується зменшення ставки податків на доходи вдвічі в обмін на повну відмову від практик ухилення від оподаткування.

«Йдеться не просто про податкову реформу. Йдеться про зміну суспільного договору. Це не можна насадити зверху, це можна лише прийняти новим суспільним консенсусом. Тому для прийняття цієї концепції потрібен консенсус», — зазначив посадовець.

Щодо зменшення податків

Наразі обговорюється дві концепції:

  • скасування військового збору та об'єднання ЄСВ та ПДФО (можливість зменшення ставки доходу на податки фізичних осіб);
  • зменшення вдвічі податкової ставки на доходи фізичних осіб.

«У нас триває дискусія з Міністерством фінансів, яке не цілком згодне з таким підходом. Мовляв, немає гарантії, що це дозволить вивести зарплати з тіні та потягне за собою додаткові ризики, — повідомив Данило Гетманцев.

Відмова від зарплатних ФОПів

Голова Комітету ВР з фінансів та податків наголосив на необхідності унеможливити ухилення від оподаткування зарплат та інших доходів, зокрема відмовитися від так званих «зарплатних» ФОПів.

«Неможливо зменшити ставку податку до 10% й лишити лазівку в 5% для зарплатних ФОПів», — зазначив Данило Гетманцев.

Він також підкреслив, що планується не заборона ФОП третьої групи або ІТ-шникам працювати з юрособами, а припинення масового ухилення від сплати податків.

Щодо консенсусу

Данило Гетманцев висловив думку щодо необхідності погодження з тим, що ухилення від 10% податку побудовою різних схем у країні, яка воює, є блюзнірством та цинізмом. Він також наголосив, що реформа не відбудеться, якщо не буде суспільної згоди: має бути спільне рішення та спільний консенсус.

«Це ж питання не лише бізнесу, а й найманих робітників. Це питання вчителів, медиків, поліцейських. Ми пропонуємо встановити 10% ставку податку на доходи. Якщо суспільство готове платити 10%, але відмовитися від ухилення, взагалі відмовитися від ухилення: від зарплат у конвертах, від схем із зарплатними ФОП, ми це робитимемо. Це має бути консенсус, згода трьох сторін: бізнесу, суспільства, держави. Якщо його немає, перебуватимемо в нинішній середньовічній парадигмі й виводитимемо зарплати з тіні іншими методами», — підсумував Данило Гетманцев.

https://biz.nv.ua/ukr/economics/fop-3-grupi-zaboronyat-chi-ni-pracyuvati-z-yurosobami-novini-ukrajini-50215126.html

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад